Svijet
StoryEditor

Udjel turizma u ukupnom svjetskom izvozu porastao sa 6 na 7 posto

11. Svibanj 2016.

Izvoz iz međunarodnog turizma u prošloj je godini porastao za gotovo 4 posto u odnosu na godinu prije, dosegnuvši oko 1.400 milijardi američkih dolara, čime je udjel turizma u ukupnom svjetskom izvozu porastao sa 6 na 7 posto, podaci su Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Iz specijalizirane agencije UN-a za turizam, UNWTO, ističu da je takvim porastima izvoza u prošloj godini međunarodni turizam četvrtu godinu zaredom premašio rast svjetske robne razmjene, koji je lani iznosio oko 3 posto, dok je kao izvozna kategorija turizam u svijetu na trećem mjestu, nakon naftne i kemijske industrije te ispred automobilske i industrije hrane.

Pojašnjavajući kategoriju izvoza iz međunarodnog turizma, UNWTO napominje da se radi o objedinjenim prihodima od međunarodnog turizma ili stranih turista u destinacijama diljem svijeta, kao i da je lanjski porast tog izvoza u skladu s rastom međunarodnih turističkih dolazaka na gotovo 1,2 milijarde ili za 4,4 posto na godišnjoj razini. Od ukupnog lanjskog izvoza iz međunarodnog turizma, najveći dio ili nešto malo više od 1.200 milijarde dolara odnosi se na prihode od stranih turista na smještaj, hranu i piće, zabavu, shopping i druge usluge, koji su u odnosu na 2014. porasli za 3,6 posto, dok se manji dio ili nešto malo više od 200 milijardi dolara odnosi na prihode od stranih turista na prijevoz.

- Turizam je danas jedna od glavnih kategorija u međunarodnoj trgovini uslugama, a unatoč slabom i sporom gospodarskom oporavku, potrošnja stranih turista u svijetu je znatno porasla, što također dokazuje važnost turističkog sektora u poticanju gospodarskog rasta, povećanja izvoza i stvaranja radnih mjesta za sve veći broj gospodarstava u svijetu, poručio je glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai.

Među svjetskim regijama, gotovo sve su prošle godine zabilježile poraste prihoda od stranih turista, pa su tako primici od stranih turista u Amerikama, Aziji, na Pacifiku i Bliskom Istoku porasli za po 4 posto, u Europi za 3 posto, a u Africi za 2 posto u odnosu na 2014. Zahvaljujući jakom američkom dolaru mnoge su destinacije u cijeloj regiji Amerika, poput Kariba, srednje i južne Amerike zabilježile rast prihoda od stranih turista od po 7 posto, a nešto manji rast od 3 posto imala je sjeverna Amerika.

SAD, Kina, Španjolska i Francuska s najvećim prihodima od stranih turista

Prihodima od stranih turista prošle godine svoje vodeće pozicije u svjetskom turizmu iznova su potvrdile SAD, s prihodima od 178 milijardi dolara, zatim Kina s prihodima od 114 milijardi dolara, dok su na trećem odnosno četvrtom mjestu Španjolska i Francuska s prihodima od 57 milijardi dolara odnosno 46 milijardi dolara. Istodobno, Kina i SAD su, uz Veliku Britaniju, ‘najjače‘ i emitivne turističke zemlje svijeta, čiji su turisti zahvaljujući jakim valutama i ekonomijama svojih zemalja najviše trošili u svijetu.

Najjači potrošači turisti iz Kine, SAD-a i Velike Britanije

Kineski su turisti tako lani u svijetu povećali potrošnju za 25 posto u odnosu na 2014., ili na 292 milijarde dolara, a svijetom ih je lani putovalo 10 posto više ili 128 milijuna. Turisti iz SAD-a su na drugom mjestu s potrošnjom od 120 milijardi dolara ili 9 posto više nego u 2014., a putovalo ih je 8 posto više ili 73 milijuna, dok je 9 posto više turista iz Velike Britanije ili njih 65 milijuna u svijetu lani potrošilo 8 posto više ili 63 milijarde dolara.

Time su se britanski turisti lani pozicionirali na četvrto mjesto najboljih turista-potrošača u svijetu, iza treće Njemačke, čiji su turisti lani u svijetu potrošili 76 milijardi dolara, ali je to, kako navode iz UNWTO-a, mali pad u odnosu na 2014., dijelom zbog slabijeg eura.

19. travanj 2024 10:26