Svijet
StoryEditor

UniCreditu dobit manja, likvidnost bolja

10. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Talijanska banka UniCredit izvijestila je da joj je prilagođena neto dobit u prvom tromjesečju pala na godišnjoj razini zbog snažnih kolebanja na tržištima i nastavljenog pogoršanja europskog makrogospodarskog okruženja, ali je poboljšala likvidnost.

Prilagođena neto dobit iznosila je tako 444 milijuna eura i smanjena je na godišnjoj razini 45,2 posto, pri čemu u UniCreditu podsjećaju da je prošlogodišnji rezultat od 810 milijuna eura poduprla snažna dobit od trgovanja. Ako se uračuna prihod od otkupa vrijednosnih papira, neto dobit iznosila je 914 milijuna eura i uvećana je na godišnjoj razini 12,8 posto, navodi se u priopćenju.

Likvidnost je poboljšana uspješno zaključenim izdanjem prava u prvom tromjesečju od 7,5 milijardi eura i otkupom vrijednosnih papira. Na kraju ožujka stopa adekvatnosti UniCreditova kapitala (Core Tier 1 Capital ratio) iznosila je 10,31 posto, što znači da je UniCredit već premašio ciljanu vrijednost za ovu godinu i uskladio se sa zahtjevima europskih i međunarodnih regulatora. Prihodi su na godišnjoj razini uvećani za 2,5 posto i iznosili su 7,1 milijardu eura. Pritom je banka ponovo zabilježila snažan skok dobiti od trgovanja, za 64,4 posto na godišnjoj razini, na 1,23 milijarde eura.

Neto prihodi od kamata pali su na godišnjoj razini 2,4 posto, kliznuvši na 3,8 milijardi eura. Prihodi od naknada i provizija pali su 5,7 posto i iznosili su dvije milijarde eura. Rezervacije za nenaplativa potraživanja smanjene su na godišnjoj razini sedam posto i iznosile su 1,4 milijarde eura.- Imamo vrlo čvrstu bilancu, koja nam omogućuje da se smireno nosimo s tekućim okruženjem - ističe izvršni direktor UniCredita Federico Ghizzoni te dodao da ako se uzmu u obzir vrlo izazovne prilike na tržištu i u gospodarstvu, UniCredit bilježi snažan razvoj u stavci neto dobiti, poboljšanu likvidnost i dobar napredak u primjeni strateškog plana.

15. svibanj 2024 15:56