Svijet
StoryEditor

Započelo suđenje bankarskom trgovcu za manipulaciju liborom

26. Svibanj 2015.

U Londonu je u utorak započelo prvo suđenje trgovcu financijskim proizvodima optuženom za namještanje referentnih kamata koje utječu na financijske proizvode širom svijeta.

U uredu britanskog tužiteljstva za suzbijanje korupcije i kaznenih djela stjecanja protupravne imovinske koristi tvrde da je nekadašnji zaposlenik švicarskog UBS-a i Citigroupa Tom Hayes predvodio skupinu od više od 10 trgovaca koji su od 2006. do 2010. namještali ponudbene kamate na londonskom međubankovnom tržištu (libor).

Britanac Hayes je optužen za manipulaciju liborom kako bi pogodovao svojim transakcijama. Odbacuje optužnicu po svim točkama, a sudit će mu se londonskom okrugu Southwark. Očekuje se da će suđenje trajati 10 do 12 tjedana i javnost ga smatra testom koji bi trebao pokazati mogu li regulatori strpati iza rešetaka bankara proglašenog krivim za takva kaznena djela.

Libor predstavlja procjenu prosječne kamate za međubankovne pozajmice i ključna je referentna vrijednost u zemljama širom svijeta za mnoge financijske proizvode, od potrošačkih kredita do štednih računa.

Skandal s namještanjem libora izbio je 2012. da bi u konačnici rezultirao postupkom u sklopu kojeg su američke i britanske vlasti odrezale britanskoj banci Barclays novčanu kaznu od 290 milijuna funti (409 milijuna eura). U međuvremenu je nekoliko desetaka trgovaca dobilo otkaz a još 20 ljudi optuženo je za manipulacije kamatnim stopama. U Londonu bi do kraja ove godine trebalo početi i drugo suđenje po sličnoj optužnici.

Novčane kazne platile su i banke UBS, Royal Bank of Scotland i Rabobank, kao i Deutsche Bank, i to u rekordnom ukupnom iznosu od 2,5 milijardi dolara. Njemačkog su diva za namještanje kamata kaznile britanske i američke vlasti.

28. travanj 2024 07:04