Aktualno
StoryEditor

Kružna ekonomija: Škrlec traži više novca EU

31. Ožujak 2018.

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec pozvao je na veće ulaganje novca EU u tranziciju prema kružnoj ekonomiji kao okosnici održivog razvoja i prevladavanju klimatskih izazova. Nacrt izvješća o kohezijskoj politici i kružnom gospodarstvu predstavio je na Odboru za regionalni razvoj.

>>> Škrlec: Hrvatska treba tražiti izuzeća za ‘neisplativu’ ugradnju kondenzacijskih bojlera

– Kohezijska politika i kružna ekonomija bave se infrastrukturnom politikom, ali i društvenom kohezijom i solidarnošću. Odgovaraju na izazove s kojima se suočavaju lokalne i regionalne zajednice o tome kako rješavati najvažnija klimatska pitanja. Stoga razmatramo uvođenje nove odredbe o ‘ex ante‘ uvjetima za postizanje kružne ekonomije u sklopu kohezijske politike kako bi novi operativni programi bolje zrcalili načela kružnoga gospodarstva. U izvješću se traži primjena relevantne metodologije za precizno praćenje doprinosa kohezijske politike u postizanju ciljeva kružne ekonomije i poziva na znatno povećanje rashoda za kružno gospodarstvo i klimatska pitanja u sklopu kohezijske politike nakon 2020. – rekao je Škrlec i dodao da države, regije i lokalne zajednice imaju mnogo mogućnosti da suradnjom provedu projekte koji će im omogućiti stvaranje novih vrijednosti, zelenih poslova i tržišta sekundarnim sirovinama.

>>> Europarlamentarci se zalažu za produljenje ‘životnog vijeka’ proizvoda

Predložio je i da u novome programskom razdoblju države članice budu obvezatne donijeti nacionalnu strategiju o kružnoj ekonomiji da bi mogle povlačiti sredstva iz fondova EU i ostvariti energetsko-klimatske ciljeve.

25. svibanj 2024 08:09