Aktualno
StoryEditor

Sabor objavio poziv za izbor pravobranitelja za djecu

02. Rujan 2017.

Hrvatski sabor objavio je Javni poziv za izbor pravobranitelja za djecu koji se bira na osam godina i može biti ponovno izabran.

Za dječjeg pravobranitelja može biti izabrana osoba koja je hrvatski državljanin i ima prebivalište u Hrvatskoj, visoko je obrazovana, ima najmanje 10 godina radnog iskustva i osobnim je zalaganjem javnosti poznata u promicanju i zaštiti prava djeteta, nije osuđivana i nije član političke stranke. Koje dokumentaciju kandidati trebaju priložiti uz životopis navedeno je u Javnom pozivu objavljenom na službenim saborskim stranicama.

>>> Milas Klarić: Prijedlog Zakona o pravobranitelju za djecu napad na neovisnost institucije

Rok za prijave na Poziv je 15 dana od dana njegove objave u Narodnim novinama. Prijave se upućuju poštom, preporučeno saborskom Odboru za obitelj, mlade i sport.

Prema novom Zakonu o pravobranitelju za djecu, donijetom ljetos, do konca listopada pred Saborom bi se trebala naći imena najmanje dva kandidata za pravobranitelja za djecu. Predložit će mu ih Odbor za obitelj, mlade i sport i to na temelju prijava na Javni poziv.

Novi je zakon donesen jer je prethodni Ustavni sud ocijenio nesuglasnim s Ustavom budući da je  donesen običnom, a ne većinom svih saborskih zastupnika. Sabor je novi zakon donio uz oporbene optužbe da mu je jedini cilj smjena sadašnje pravobraniteljice Ivane Milas Klarić, koja je na toj dužnosti nešto više od tri godine i koja se, također, može javiti na raspisani poziv.

03. veljača 2023 01:27