Poslovna scena
StoryEditor

ACI potvrdio: lož ulje nenamjenski korišteno dulje razdoblje

05. Listopad 2013.

Adriatic International Clubu (ACI) potvrdio je da tvrtki, zbog nenamjenskog korištenja lož ulja, u kolovozu izdano porezno rješenje kojim su obračunate osnovice i trošarine na iznos od 3,7 milijuna kuna.

Taj je iznos obračunat na nenamjensko korištenje ukupno 177.722 litara lož ulja koje je u marinama Žut i Piškera korišteno za agregate za struju, što je suprotno Zakonu o trošarina koji propisuje da se plinska ulja koja se koriste kao gorivo za grijanje ne mogu koristiti za pogon motora i strojeva.

Riječki Novi list jučer je objavio tekst pod naslovom "ACI godinama varao državu" u kojem uz ostalo navodi kako je ACI tri godine za redom plaćao kaznu zbog korištenja lož ulja u marinama Žut i Peškera te kako postoji osnovana sumnja da je dio kupljenog lož ulja od oko 180.000 litara u tri godine jednostavno nestao.

Iz ACI-ja su na upit odgovorili kako je lož ulje nenamjenski korišteno za potrebe agregata za struju u marinama Žut i Piškera tijekom duljeg razdoblja, ali je, zbog zastare, kazna izrečena za posljednje tri godine takvog poslovanja (2010., 2011. i 2012.).

Podsjećaju kako je u tom razdoblju Upravu tvrtke vodio Anto Violić te navode kako sadašnja Uprava ne poriče počinjenje tog poreznog prekršaja, ali je u rujnu predala žalbu na visinu osnovice po kojoj je obračunata kazna.

Naglašavaju da će se odgovornost za poslovanje, koje je dovelo do kazne Porezne uprave, utvrditi u internom revizijskom postupku te da će, ovisno o tome kakvi će biti nalazi, biti poduzete i druge pravne radnje.

Iz ACI-ja objašnjavaju da je u poreznom rješenju, prema Zakonu o trošarinama, obračunata trošarina, na ukupnu količinu nenamjenski korištenog lož ulja od 177.722 litara, uvećana za deset puta, tj. da su tako obračunate osnovice i trošarine od 3,7 milijuna kuna te da su za sve izdane račune obračunate kamate od ukupno oko milijun kuna.

Tijekom protekle tri godine (2010.-2012.) ACI je primio pet prekršajnih naloga protiv tvrtke i odgovorne osobe, dok su na tri prekršajna naloga iz 2009. i 2010. predane žalbe, ali još nije zaprimljen odgovor, a za dva prekršajna naloga primljena tijekom ove godine ACI je uplatio 80.000 kuna.

ACI je po prekršajnim nalozima i poreznim rješenjima do sada ukupno uplatio 187.141 kuna, navode iz Uprave.

ACI je priopćenjem reagirao i na tekst u Novom listu u kojem je, kako navode, iznijet niz netočnih podataka kojima se stvara privid toleriranja nepravilnosti u poslovanju te nanosi šteta ugledu ACI-ja.

Naglašavaju da je "situacija s aktualnim poreznim rješenjem te donedavnom praksom nezakonitog poslovanja jedan od glavnih razloga zašto su Nadzorni odbor ACI-ja i skupština društva donijeli odluku o nedavanju razrješnice prethodnoj Upravi".

"Uprava ACI-ja do sada je podnijela više kaznenih prijava protiv odgovornih osoba iz društva i izvan njega zbog različitih nezakonitosti u poslovanju koje su uočene u proteklim razdobljima", navodi se uz ostalo u priopćenju.

15. svibanj 2024 14:32