Poslovna scena
StoryEditor

Neto dobit RWE grupe porasla na 1,9 milijardi eura

14. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Unatoč teškom tržišnom okruženju, operativni rezultat RWE Grupe za prva tri kvartala 2013. bio je relativno stabilan te je iznosio 4,6 milijardi eura. EBITDA je u odnosu na 2012. također uglavnom nepromijenjena te iznosi 6,7 milijardi eura

Održiva neto dobit blago je rasla na iznos od 1,9 milijardi eura kao i prihodi koji su porasli za 4 posto, na 39,9 milijardi eura. Grupa je najviše koristi imala od povećane prodaje plina zbog vremenskih uvjeta. Prognoza za 2013. godinu u cjelini ostaje nepromijenjena: RWE očekuje da će ostvariti sve predviđene rezultate objavljene u ožujku za EBITDA, operativnu dobit i održivu neto dobit.

Međutim, stabilan razvoj poslovanja u odnosu na prethodnu godinu ostvaren je isključivo zbog jednokratnog učinka uspješne revizije ugovora o opskrbi plinom s Gazpromom. Smanjena prihodovna snaga, prije svega u konvencionalnoj proizvodnji električne energije, će dovesti do smanjenja rezultata za 2014. Kao odgovor na ovu situaciju, Grupa će uvesti dodatne mjere za povećanje učinkovitosti. 

‘Identificirali smo dodatne mjere koje će se provoditi tijekom iduće četiri godine, u bruto opsegu od 1 milijarde eura‘ kaže Peter Terium, predsjednik Uprave RWE Grupe. 

U prvih devet mjeseci ove godine, RWE je prodao 200 milijardi kilovatsati (kWh) električne energije vanjskim korisnicima, što je 4 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. To je posljedica činjenice da RWE Supply&Trading od 2013. više ne održava aukcije električne energije za industrijske potrošače, što je dosad bilo neophodno zbog obveze prema njemačkom saveznom Uredu za kartele.

Prodaja plina porasla je za 16% na 236,7 milijardi kWh. Tome je najviše pridonijela povećana potražnja za grijanjem među rezidencijalnim i poslovnim korisnicima zbog vremenskih uvjeta, ali i povećana nabava među distributerima te industrijskim i korporativnim korisnicima.Na kraju programa obnove elektrana, kapitalni izdaci za nekretnine, postrojenja i opremu u prva tri tromjesečja 2013. iznosili su 2,9 milijardi eura, odnosno oko 0,5 milijardi eura manje nego u istom razdoblju prošle godine. Ukupne investicije RWE Grupe iznosile su 3 milijarde eura.

Slobodni novčani tok, odnosno novčani tok iz poslovnih aktivnosti umanjen za iznos manjih kapitalnih izdataka na nekretnine, postrojenja i opremu, od 2,1 milijardu eura, bio je znatno viši u usporedbi s 2012. godinom. To je, zajedno s prodajom imovine, pomoglo da se smanji dug Grupe. Krajem rujna 2013., neto dug Grupe iznosio je 30,8 milijarde eura, što je 2,2 milijarde eura manje u odnosu na kraj 2012. godine. Iz današnje perspektive, u 2014. Grupa očekuje EBITDA između 7,6 eura i 8,1 milijardi eura, operativnu dobit između 4,5 i 4,9 milijardi eura, a održivu neto dobit između 1,3 i 1,5 milijardi eura.

17. svibanj 2024 20:14