Poslovna scena
StoryEditor

Nike zna kako se to radi - dobit porasla 23, prihodi pet, a cijena dionice skočila sedam posto

25. Rujan 2015.

Nike je u proteklom tromjesečju ostvario čistu dobit od 1,18 milijardi dolara, 23 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, što je već deveti kvartal zaredom kako najveći svjetski proizvođač sportske opreme ostvaruje bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Prema izvješću objavljenom u četvrtak, prihodi Nikea porasli su u njegovom fiskalnom tromjesečju, završenom s krajem kolovoza, za 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 8,4 milijarde dolara. Prihodi u Sjevernoj Americi, najvećem Nikeovom tržištu, porasli su 8 posto, što se ponajviše zahvaljuje snažnom, 9-postotnom rastu prodaje tenisica, najvećem izvoru prihoda Nikea. Rast prihoda Nikea zahvaljuje se novim modelima tenisica za košarku i trčanje, koje su privukle kupce bez obzira na to što se novi proizvodi prodaju po višim cijenama.

Nike je, također, objavio kako su nove narudžbe za njegove proizvode u idućem razdoblju od rujna do siječnja iduće godine u svijetu porasle za 17 posto, više od očekivanja analitičara od oko 10 posto. Pritom Nikeu nije naštetilo ni slabljenje rasta kineskog gospodarstva, pa su narudžbe u Kini skočile za 27 posto.

- Investicije u inovacije proizvoda i prikupljanje povratnih informacija o sportskim aktivnostima klijenata također su pridonijeli napretku Nikea u odnosu na konkurenciju, kaže Brian Yarbrough, analitičar u tvrtki Edward Jones, koji smatra da su Nikeovi rezultati impresivni.

Nakon objave poslovnog izvješća, cijena dionice Nikea porasla je u četvrtak na Wall Streetu više od 7 posto, pa su u odnosu na početak godine na dobitku više od 25 posto.

26. svibanj 2022 10:04