Poslovna scena
StoryEditor

Njemački RWE planira ući i na hrvatsko tržište plina

01. Listopad 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Njemački RWE nakon tržišta električne energije ulazi i na hrvatsko tržište plina.

Tvrtka na svim svojim tržištima sudjeluje u opskrbi oba energenta i sada su, doznajemo, pokrenuli proceduru za izdavanjem dozvole za opskrbu plinom i na hrvatskom tržištu. Odluka o točnom ulasku trebala bi biti donesena početkom godine. 

RWE je zajedno sa slovenskim GEN-I-om trenutno najveći konkurent HEP-u na tržištu električne energije koji je, otkako su dva igrača ušla u segment opskrbe kupaca kategorije kućanstvo prije tri mjeseca, izgubio svega 0,5 posto tržišta. 

U svom portfelji imaju 10800 kupaca, s time da se više od 90 posto njih odlučilo na trogodišnji ugovor s najvećim pogodnostima. S današnjim datum izbacili su i posebnu ponudu za male poduzetnike. Ciljaju na tržišni udio od 10 posto u naredne tri godine, a pretpostavka je da će u tom periodu HEP izgubiti od 10 do maksimalno 20 posto tržišta. Ne planiraju rušenje HEP-a, već planiraju supstituirati uvoz koji na godišnjoj razini u prosjeku iznosi oko 28 posto svojim prozivodnim kapacitetima. 

Hoće li u međuvremenu doći novi igrači, teško je reći, s obzirom na niz problema. Trenutno opskrbljivači nisu zadovoljni Metodologijom za određivanje iznosa tarifnih stavki za opskrbu električnom energijom. Vjeruju da će usporiti liberalizaciju tržišta, s čime se pojedini stručnjaci ne bi složili, te da ću opskrbljivačima smanjiti marže, što je točno. Kupcima i je cilj da opskrbljivači smanje marže. Ako želimo da oni imaju veće marže onda smo mogli ostaviti monopol. I pravila igra su postavila marginu na tri igrača pa postoji uvjerenje da za nove konkurente prostora nema. Osim toga, još uvijek postoji zastoj u promjeni opskrbljivača koji ne ide tempom koji bi trebao ići - na promjenu se čeka čak i do dva mjeseca - a i dalje stižu dva zasebna računa, za opskrbu i distribuciju. Do kraja veljače sljedeće godine, trebalo bi se prijeći na jedan račun.

17. svibanj 2024 21:53