Poslovna scena
StoryEditor

Trošarine od danas možete plaćati 24 sata dnevno

02. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

U svrhu modernizacije i olakšavanja trošarinskog poslovanja te povećanja efikasnosti i transparentnosti trošarinskog postupanja, Carinska uprava je uvela bespapirno poslovanje i izgradila novi IT sustav za podnošenje trošarinskih obrazaca i obrazaca posebnih poreza putem aplikativnog sustava e-Trošarine, priopćili su danas iz Ministarstva financija.

Implementacijom sustava e-Trošarine elektronički je cjelovito podržan poslovni proces oporezivanja trošarinama i posebnim porezima te s njime obuhvaćeni obveznici plaćanja trošarine na alkohol i alkoholna pića, duhanske prerađevine, energente i električnu energiju, zatim obveznici plaćanja posebnog poreza na nova motorna vozila te posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića.

Tako sada trošarinski obveznici i obveznici posebnih poreza mogu 24 sata dnevno tijekom cijele godine elektronički izvršavati svoje obveze, neovisno o radnom vremenu carinskih reda, pri čemu je pristup aplikativnom sustavu potpuno besplatan i ne zahtjeva dodatna ulaganja gospodarstvenika, navode iz Ministarstva financija.

Uspostava sustava e-Trošarine treba olakšati i pojednostaviti provedbu trošarinskih i poreznih postupaka te u konačnici utjecati na smanjenje ukupnih troškova poslovanja gospodarskih subjekata kao i posredno pridonijeti jačanju njihove konkurentske sposobnosti.

Osim pojednostavljenja administrativnih procedura za gospodarske subjekte, uspostavom sustava e-Trošarine utjecati će se povećanje efikasnosti u okviru administriranja trošarinskih i poreznih obveznika.

Na godišnjoj razini od trošarina i posebnih proreza naplati se preko 11,5 milijardi kuna.

Više detalja možete pronaći OVDJE.

15. svibanj 2024 14:40