Aktualno
StoryEditor

Zbog kritiziranja Trumpova sina Bannon morao napustiti Breitbart News

10. Siječanj 2018.

Bivši glavni strateg Bijele kuće Steve Bannon podnio je u utorak ostavku na mjesto predsjednika Breitbart Newsa, ultrakonzervativnog internetskog portala, nakon što je izazvao bijes predsjednika Donalda Trumpa jer je oštro kritizirao njegova najstarijeg sina.

U nedavno objavljenoj knjizi "Vatra i bijes: unutar Trumpove Bijele kuće" Michaela Wolffa navodi da je Bannon za Donalda Trumpa Jr. rekao da se ponaša "izdajnički" i "nedomoljubno" zbog sastanka koji je održao tijekom predsjedničke kampanje 2016. s ruskim odvjetnikom koji je navodno imao inkriminirajuće informacije o kandidatkinji demokrata Hillary Clinton.

>>>Trump pokušao zabraniti izlazak knjige, nakladnik ubrzao objavu

Komentari izneseni u knjizi izazvali su bijesnu reakciju predsjednika Trumpa, koji je rekao da je Bannon "poludio".

Njihova javna prepirka prekinula je savezništvo koje je počelo kada se Bannon pridružio Trumpovoj kampanji i pomogao mu da pobijedi Clinton na predsjedničkim izborima 2016. Trump je otpustio Bannona u kolovozu, no nastavili su komunicirati i Bannon mu je ostao saveznik.

Wolff u knjizi američkoga predsjednika opisuje kao mentalno nestabilnog, neposobnog i nepripremljenog za predsjedničku dužnost, a nakon izlaska knjige prošloga tjedna glavna donatorica Republikanske stranke Rebekah Mercer, dioničarka Breitbarta, objavila je priopćenje u kojemu se ograđuje od Bannona, istaknuvši da ona nije poduprla njegove "zadnje postupke i izjave".

>>>Trump dao otkaz svom ‘krajnje desnom’ strategu Bannonu

Pokušavajući nadoknaditi štetu nastalu zbog objavljivanja knjige, Bannon je rekao da se njegov komentar o "izdajničkom raspoloženju" odnosio na bivšega voditelja Trumpove kampanje Paula Manaforta koji je bio na istom sastanku u Trump Toweru, no autor knjige opovrgnuo je Bannonove tvrdnje.

S ozbirom na to da je izgubio mjesto u Breitbartu, Bannon vjerojatno neće uspjeti ostvariti san da predvodi novi politički poretak koji bi predstavljao izazov republikanskom establishmentu i podupro njegovu agendu o strožim trgovinskim sporazumima i imigracijskim zakonima.

Osim toga, Bannon je izgubio i talk show na radiju SiriusXM, priopćila je ta kompanija u utorak, dodavši da je Sirius sporazum o emisiji imao s Breitbartom, a ne s Bannonom.

Bannon se Breitbartu pridružio 2012. i pridonio rastu ugleda portala, koji je jednom nazvao platformom takozvane stare desnice, saveza neonacista, bijelih rasista i antisemita. "Ponosan sam na ono što je Breitbart postigao izrastavši u tako kratkom vremenu u svjetsku novinsku platformu", naveo je Bannon u priopćenju koje je citirao Breitbart News.

Glavni ravnatelj Breitbarta Larry Solov u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici organizacije napisao je za Bannena da će mu Breitbart uvijek biti zahvala za njegov doprinos.

20. travanj 2024 08:53