Biznis i politika
StoryEditor

HNB objavio informativnu listu banaka na kojoj možete provjeriti gdje je najbolje štedjeti

26. Listopad 2023.

Hrvatska narodna banka na svojoj internetskoj stranici započela je s objavom informativne liste ponude banaka za depozite potrošača.

Kako se navodi u priopćenju HNB-a, lista sadržava osnovne informacije o nenamjenskoj štednji kojom se potrošači najčešće koriste te omogućuje usporedbu ponude svih kreditnih institucija, uključujući i visine kamatnih stopa. Objavljeni podaci obuhvaćaju aktualnu ponudu nenamjenske štednje u eurima, američkim dolarima i švicarskim francima. Na temelju podataka koji će redovito pristizati od banaka, ova će lista biti ažurirana. 

Kamatne stope odnose se na iznos štednje u visini tisuću eura za štednju u eurima, tisuću dolara za štednju u američkim dolarima, odnosno tisuću švicarskih franaka za štednju u švicarskim francima. Kreditne institucije koje prema odabranim kriterijima nisu navedene u određenom prikazu ponude (određene prema vrsti štednje/depozita, valuti, vrsti kamatne stope i roku dospijeća) trenutno nemaju ponudu za potrošače s takvim obilježjima. Ponudu štednje/depozita za potrošače kod tih banaka može se provjeriti odabirom drugih kriterija dostupnih u padajućim izbornicima Informativne liste, koja se izrađuje na osnovi podataka za koje odgovaraju i koje Hrvatskoj narodnoj banci dostavljaju kreditne institucije.

Informativna lista ponude za depozite, uz listu ponude kredita potrošačima te usporedbu naknada za najčešće korištene platne usluge, daje više osnovnih informacija potrošačima koje im mogu pomoći u istraživanju ponude banaka te suziti izbor i olakšati donošenje financijskih odluka.

Informativna lista ponude banaka za depozite potrošača dostupna je i na mobilnoj aplikaciji mHNB.

01. ožujak 2024 04:45