Biznis i politika
StoryEditor

Pad cijene plina ispod 40 eura po MWh

10. Prosinac 2023.
cijene plina, plin

Već na početku sezone grijanja, europska referenta cijena prirodnog plina pala je ispod 40 eura po MWh zahvaljujući najavi iznadprosječnih temperature već za idući tjedan. Za to vrijeme, unatoč povećanju od 9 posto na godišnjoj razini, industrijska potražnja za plinom u Europi je, međutim, 22 posto niža u odnosu na prosjek studenog tijekom pet prethodnih godina. Razina popunjenosti europskih skladišta plina, od gotovo 94 posto i dalje je znatno viša od prosječne razine u posljednjih pet godina, iako se razlika u odnosu na prošlogodišnju vrlo udobnu razinu smanjila.

- Podsjećamo da 100%-tna popunjenost skladišta plina pokriva otprilike dva i pol mjeseci europske prosječne zimske potražnje za plinom. Materijalno povećanje potražnje od strane industrijskih kompanija narednih mjeseci nije izgledno s obzirom na konzistentno pogoršanje poslovne klime u euro području, a novostečeni štedni obrasci pokazuju se trajnima. Iako investicije u obnovljive izvore ubrzano nadoknađuju izostanak ruskog plina, slaba skladišna infrastruktura za električnu energiju iz obnovljivih izvora s vremena na vrijeme izaziva kolebanje cijena plina čija upotreba pokriva ‘uska grla‘ - piše HUP u svojim analizama. 

Međunarodno okruženje također doprinosi padu cijena ovog energenta.

Cijena prirodnog plina na tržištu SAD, najvažnijem europskom dobavljaču kroz LNG kanale, pala je 27 posto od kraja listopada. S 2,7 dolara po mmBtu (ekvivalentno 8,5 eura po MWh), a referentni Henry Hub trguje na najnižoj razini od kraja rujna ove godine zahvaljujući rekordno visokoj proizvodnji plina u SAD te umjerenim temperaturama.

Povećanje optimizma u pogledu nesmetane dobave plina na europsko tržište također se vidi kroz smanjenje spreada između cijena ovog energenta za idući mjesec te jednogodišnji horizont. Napetost u LNG kanalima te nepouzdane vremenske prilike glavni su faktori uzlazne cjenovne volatilnosti.

- U skladu sa spomenutim, cijena plina mogla bi se u prvom kvartalu 2024. godine stabilizirati u rasponu od 40 do 50 eura po MWh nakon očekivanog vrhunca oko EUR 50-60 po MWh potkraj ove godine - zaključuju iz HUP-a. 

26. travanj 2024 14:44