Biznis i politika
StoryEditor

Pad Wall Streeta: Zbog straha od recesije ‘Veličanstvenih sedam‘ i financijski sektor bilježe velike gubitke

05. Kolovoz 2024.

Glavni indeksi na Wall Streetu pali su u ponedjeljak jer ulagači trenutno ne žele riskirati zbog straha od recesije u SAD-u jer su najnoviji gospodarski podaci ove velesile izazvali veliku lavinu na svjetskim tržištima.

Zabrinutost tržišta malo je popustila kako je današnji dan odmicao, a dionice su smanjile gubitke nakon što su podaci pokazali da se aktivnost u uslužnom sektoru SAD-a u srpnju oporavila s najniže razine u četiri godine.

Takozvana grupa ‘Veličanstvenih sedam‘, odnosno skup sedam najlukrativnijih kompanija tehnološkog sektora, koja je bila glavni pokretač burzovnih indeksa koji su ove godine dostigli rekordne vrijednosti, tijekom dana su izgubili oko 650 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Apple je pao za 3,9 posto nakon što je Berkshire Hathaway prepolovio svoj udio u toj kompaniji, što je znak da milijarder Warren Buffett postaje oprezan u pogledu šireg američkog gospodarstva ili visokih procjena na burzi.

Nadalje, Nvidia je pala za 6,1 posto dok su Microsoft i Alphabet pali za oko tri posto svaki.

– Ulagači bi trebali aktivno rebalansirati portfelje i pomno pratiti rizike koji bi mogli okrenuti SAD prema recesiji – rekli su pojedini analitičari za strane medije.

Dow Jones Industrial Average pao je za 2,17 posto, S&P 500 je pao za 2,42 posto, a Nasdaq Composite za 2,77 posto.

Izvješće o tržištu rada u SAD-u i smanjenje proizvodnih aktivnosti u ovom najvećem svjetskom gospodarstvu, zajedno s lošim prognozama velikih američkih tehnoloških kompanija, gurnuli su Nasdaq 100 i Nasdaq Composite u korekciju prošlog tjedna.

Trenutno je, prema CME-ovom FedWatch Toolu, 92,5 posto vjerojatnosti da će američka središnja banka smanjiti referentne kamatne stope za 50 baznih bodova u rujnu. Samo za napomenu, šanse su prošlog tjedna bile na oko 11 posto.

Prinosi američkih državnih obveznica pali su na najnižu razinu u godinu dana, a pomno promatrani jaz između dvogodišnjih i desetogodišnjih državnih zapisa postao je pozitivan prvi put od srpnja 2022., što obično ukazuje na to da gospodarstvo ide ka padu.

Svih 11 glavnih sektora indeksa S&P 500 trgovalo je u padu, a najviše su pogođeni IT i financijski sektor.

Citigroup je pao za gotovo pet posto, Wells Fargo, Morgan Stanley i Goldman Sachs pali su svaki za oko četiri posto dok su JPMorgan Chase i Bank of Amerika pali za 2,7, odnosno 3,5 posto.

S&P 500 indeks banaka, koji prati košaricu velikih bankovnih dionica, posljednji je put pao za 3,3 posto, dok je KBW indeks regionalnog bankarstva pao za četiri posto, prenosi Reuters.

18. rujan 2024 00:53