Biznis i politika
StoryEditor

Rusi i Ukrajinci najbrojniji tražitelji vize za digitalne nomade u Hrvatskoj

07. Rujan 2022.

Iako je Hrvatska do sada primila 1070 službenih zahtjeva za vizu za digitalne nomade, prema podacima NomadLista, digitalnih nomada je samo u kolovozu u Hrvatskoj bilo čak 4200. Tu se ubrajaju i digitalni nomadi s EU putovnicom koji ne trebaju boravišnu dozvolu u Hrvatskoj, kao i oni koji u Hrvatskoj borave manje od tri mjeseca te za to također ne traže dozvolu. Od navedenih 1070 zahtjeva za vizu, 505 ih je odobreno.

Zanimljive su, međutim, promjene u nacionalnostima digitalnih nomada koji kao destinaciju za rad na daljinu izabiru Hrvatsku. Donedavno su među najbronijim digitalnim nomadima u Hrvatskoj bili Amerikanci i Britanci, a sada su ih prema broju prijava za vizu pretekli Rusi i Ukrajinci.

Naime, službeni podaci pokazuju da su najviše zahtjeva za vizu podnijeli Rusi, njih 236, od čega je 105 odobreno. Slijede Ukrajinci s 235 zahtjeva i 109 odobrenih viza. Amerikanci su na trećem mjestu sa 177 zahtjeva i 95 odobrenih viza, zatim slijede digitalni nomadi iz Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade.

Na ovu promjenu ukazao je Jan de Jong, predsjednik Udruge digitalnih nomada Hrvatske i jedan od inicijatora vize za digitalne nomade, objavivši na svom LinkedIn profilu da je rat u Ukrajini natjerao mnoge digitalne nomade iz Ukrajine i Rusije da napuste svoje zemlje.

Druga najpoželjnija destinacija na svijetu

Kako je de Jong objasnio za Lider, u razgovoru s nekolicinom digitalnih nomada iz Ukrajine, shvatio je da postoje dva razloga zašto su se odlučili zatražiti vizu za digitalne nomade u Hrvatskoj.

image

Jan de Jong

foto Dražen Tomić
Prvo, budući da su slijedom okolnosti morali otići iz svoje zemlje, postali su izbjeglice. Zbog negativnih konotacija te riječi, što su svakako htjeli izbjeći, odlučili su se prijaviti kao digitalni nomadi. Drugo, iako su morali otići iz svoje zemlje, i dalje su htjeli nastaviti raditi i plaćati porez u Ukrajini, kako bi na taj način i dalje punili ukrajinski proračun iz kojega se financira obrana od ruske invazije.

S druge strane, objašnjava de Jong, s digitalnim nomadima iz Rusije nije imao prilike razgovarati, no pretpostavlja da je mnogima od njih postalo teško živjeti u Rusiji zbog sankcija Zapada, pa su potražili bolji život kao digitalni nomadi u Hrvatskoj.

Hrvatska je naime, odmah nakon Japana, druga najpoželjnija destinacija za digitalne nomade na svijetu. Omiljene destinacije digitalnih nomada su Split, Zagreb, Dubrovnik i Zadar.

Kako je u svojoj objavi zaključio de Jong, hrvatski program za digitalne nomade najveća je inicijativa u zemlji koja je nadahnula mlade, pametne i talentirane pojedince da se presele u Hrvatsku, baš kao i ponuda poslova u Rimac Automobilima.

16. travanj 2024 06:04