Biznis i politika
StoryEditor

Strah od recesije: Nikkei pao 13 posto, europske dionice blizu najniže razine u šest mjeseci

05. Kolovoz 2024.
foto Shutterstock

Svjetske su burze početak tjedna obilježile padom, a japanske su dionice u jednom trenutku premašile gubitak ‘crnog ponedjeljka‘ iz 1987. godine i to zbog straha od recesije u SAD-u koji je natjerao ulagače da bježe od rizičnih dionica.

Ulagači su se danas okrenuli japanskom jenu i švicarskom franku te su se fokusirali na nešto sigurnije ulagačke luke kako bi pokrili gubitke negdje drugdje. Bujicu prodaje dionica potvrđuje i činjenica da je japanski indeks Nikkei zatvorio trgovanje 12,40 posto niže od prosjeka što je njegov najveći pad od listopada 1987. godine dok je Topix doživio pad od 12,48 posto.

Europske dionice pale su 1,8 posto pri čemu je francuski CAC 40 pao 2,1 posto, španjolski IBEX 2,8 posto, a britanski FTSE 100 pao je 1,7 posto.

Sve to uslijedilo je nakon zabrinjavajuće slabog izvješća o američkom tržištu rada koje je objavljeno u petak, a očekuje se da će američka središnja banka, Federalne rezerve, ne samo smanjiti stope u rujnu, nego da će ih smanjiti za punih 50 baznih bodova s trenutnih rekordnih razina.

- Povećali smo izglede za 12-mjesečnu recesiju za 10 postotnih bodova, na 25 posto – rekli su analitičari Goldman Sachsa u svom izvješću kojeg prenosi Reuters, a iz Goldman Sachsa sada očekuju smanjenje stopa od 12 baznih bodova u rujnu, studenom, ali i prosincu.

- Premisa naše prognoze je da će se rast broja radnih mjesta oporaviti u kolovozu, a FOMC će procijeniti smanjenje od 25 baznih bodova kao dovoljan odgovor na sve negativne rizike – dodali su pritom naglašavajući da, ako griješe i ako izvješće za kolovoz o tržištu rada u SAD-u bude jednako slabo kao prethodno, Fed trebao ublažiti monetarnu politiku sa smanjenjem stopa od 50 baznih bodova.

Pobjeda franka

Analitičari JPMorgana pak smatraju da je vjerojatnost za recesijom u SAD-u trenutno na 50 posto. – Sada kada se čini da Fed značajno zaostaje očekujemo smanjenje od 50 baznih bodova na sastanku u rujnu i nakon toga još jedno identično smanjenje u studenom – rekao je ekonomist Michael Feroli za Reuters.

Ulagači će ovoga tjedna dobiti podatke i o zapošljavanju u uslužnom sektoru za koji se očekuje oporavak nakon pada u lipnju, a svoje će financijske rezultate objaviti i industrijskog lidera Caterpillara te medijskog diva Disneya koji će dati bolji uvid u stanje potrošača i proizvodnje. Također, u sljedećim se danima očekuju izvještaji farmaceutskih velikana poput tvrtke Eli Lilly.

Ogroman pad prinosa na državne obveznice također je zasjenio uobičajenu privlačnost američkog dolara kao sigurnog utočišta i povukao dolar za 0,4 posto u odnosu na košaricu drugih valuta.

Dolar je oslabio čak 3,28 posto u odnosu na japanski jen dok je euro zaronio 2,12 posto. Švicarski franak s druge strane je današnji pobjednik, a dolar je odnosnu na franak pao 1,07 posto.

- Ako priča o recesiji ozbiljno zavlada očekujemo da će se dolar oporaviti – kazao je zamjenik glavnog tržišnog ekonomista u Capital Economicsu Jonas Goltermann za Reuters.

Ulagači su sada počeli sve glasnije govoriti i da će druge velike središnje banke krenuti s agresivnijim spuštanjem kamata, a Europska bi središnja banka, prema pisanju stranih medija, trebala smanjiti kamatne stope za 67 baznih bodova do Božića.

Na kraju, na robnim je tržištima zlato izgubilo dio svoje privlačnosti te je palo za 0,5 posto na 231 dolara za uncu, a pad su zabilježile i cijene nafte. Brent je pak pao za 64 centa na 76,17 dolara po barelu dok je američka nafta pala za 65 centi na 72,87 dolara po barelu.

19. rujan 2024 12:26