Biznis i politika
StoryEditor

Udruga trgovine i logistike pozvala Vladu na ponovni dijalog oko zabrane rada nedjeljom

25. Srpanj 2023.

Udruga trgovine i logistike (UTIL) pozvala je Vladu i zakonodavca na ponovni dijalog oko regulacije rada nedjeljom i to da se ovo pitanje uredi kroz Zakon o radu; na način da se regulira rad nedjeljom za sve radnike u Hrvatskoj, a ne kako je danas reguliran rad nedjeljom samo za pojedine djelatnosti, točnije, samo za trgovinu.

Kako navode, regulacija mora vrijediti jednako za sve radnike u Hrvatskoj, takvo što bi bilo pravedno i unaprijedilo bi uvjete i kvalitetu rada u svim djelatnostima koje rade nedjeljom.

– Prošlo je dvadesetak dana od implementacije novog Zakona o trgovini kojim je zabranjen rad nedjeljom, a već se naziru teške posljedice i za poslodavce i za radnike u trgovini. Dio trgovaca ima velike gubitke jer se promet nije ‘prelio na druge dane‘ te postoji realna opasnost od zatvaranja nekih trgovina i gubitka radnih mjesta. Čvrsto vjerujemo da to nije bila intencija ni želja zakonodavca – tvrde u priopćenju.

UTIL naglašava da je briga o radnicima u trgovini jedan od njihovih prioriteta i podržat će svaku inicijativu ili zakonsku promjenu koja ide u tu smjeru.

– Tome u prilog govori i činjenica da je UTIL u potpunosti podržao posljednju promjenu Zakona o radu, s kojim je za sve radnike u Hrvatskoj uvedena minimalna satnica rada nedjeljom, blagdanima i praznicima, odnosno plaća za rad nedjeljom povećana je 50 posto u odnosu na satnicu za redoviti rad – priopćeno je. 

– UTIL razumije nakanu zakonodavca u kojoj želi učiniti novi iskorak prema boljim i kvalitetnijim uvjetima radnika u industriji trgovine, što Udruga podržava. Međutim, UTIL smatra da se rad nedjeljom učinkovito i pravedno može riješiti samo tako da se regulira rad nedjeljom, a ne da se selektivno zabranjuje rad pojedinim djelatnostima, poput u ovom slučaju trgovine – ističe član Savjeta Udruge Stjepan Roglić

UTIL poziva pravosudnu i zakonodavnu vlast da ugradi dodatne nadzore i regulacije kojima bi se spriječilo donošenje zakona koja nisu u skladu s temeljnim dokumentom države, odnosno Ustavom RH.

27. travanj 2024 10:19