Biznis i politika
StoryEditor

Umro glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo

06. Srpanj 2022.
Mohammad Barkindo

Glavni tajnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Mohammad Barkindo preminuo je utorak u dobi od 63 godine, objavio je u srijedu čelnik nigerijske državne naftne korporacije NNPC. Veteran naftne industrije trebao je krajem mjeseca odstupiti sa čelne dužnosti u OPEC-u nakon šestogodišnjeg mandata, primjećuje Reuters.

- Izgubili smo našeg cijenjenog dr. Muhammada Sanusija Barkinda - napisao je na Twitteru izvršni direktor nigerijske kompanije Mele Kyari, dodajući da je Barkindo umro u utorak navečer.

Njegova smrt 'veliki je gubitak za njegovu obitelj, NNPC, našu zemlju Nigeriju, OPEC i globalnu energetsku zajednicu', napisao je Kyari. Dodao je da je Barkindo preminuo nekoliko sati nakon sastanka s nigerijskim predsjednikom Muhammadom Buharijem i govora na energetskom samitu u Abuji.

Njegov mandat na čelu OPEC-a obilježili su globalni šokovi u naftnoj i plinskoj industriji, primjećuje Reuters.

U govoru u Abuji Barkindo je kazao kako su naftna i plinska industrija 'na udaru' i još uvijek se oporavljaju od golemih investicijskih gubitaka tijekom posljednjih godina.

- U vrlo kratkom vremenskom razdoblju industriju su pogodila dva velika ciklusa - ozbiljna kriza tržišta u 2015. i 2016. godini i pandemija covida-19 s još dalekosežnijim posljedicama - rekao je Barkindo.

Karijeru u naftnoj industriji započeo je u Nigeriji početkom 1980-ih. U državnoj naftnoj kompaniji obavljao je razne dužnosti i predstavljao Nigeriju u OPEC-ovu Odboru Ekonomske komisije. Godine 2006. bio je zamjenik glavnog tajnika OPEC-a, a deset godina kasnije preuzeo je kormilo u naftnom kartelu, koji je vodio kroz turbulentno razdoblje za tržište nafte, obilježeno, između ostalog, pojačanom suradnjom s neovisnim proizvođačima.

- Obnašanje dužnosti glavnog tajnika OPEC-a u dva mandata bila mi je životna čast. U proteklih šest godina svjedočili smo i izazovnim i povijesnim trenucima, koji su uvijek iznova naglašavali važnost suradnje i timskog rada - rekao je Barkindo u govoru u Abuji.

Diamantino Azevedo, ministar nafte članice OPEC-a Angole, izjavio je Reutersu kako je Barkindo uvijek nastojao postići konsenzus za dobrobit organizacije.

Nakon odlaska iz OPEC-a Barkindo se trebao pridružiti američkom institutu, Globalnom energetskom centru Atlantskog vijeća, kao istaknuti suradnik, priopćeno je nedavno iz Vijeća.

- Ova tragedija šok je za OPEC. Izražavamo tugu i duboku zahvalnost za više od 40 godina nesebične službe Mohammada Sanusija Barkinda u OPEC-u. Njegova predanost i vodstvo inspirirat će OPEC još mnogo narednih godina - napisalo je na Twitteru tajništvo naftnog kartela.

05. lipanj 2023 02:14