Biznis i politika
StoryEditor

Zvižduk iz Njemačke: Hrvatska hitno treba novu turističku strategiju

25. Kolovoz 2018.

U dokumentarnoj reportaži Hrvatska bez limita - turistička groznica na Jadranu koja je nedavno emitirana na njemačkoj televiziji WDR u čak 45 minuta detaljno se seciraju četiri konkretna problem-mjesta u kojima hrvatski turizam ‘jede svoje ljude‘. Dokumentarac je autorsko djelo novinarke Susanne Zdrzalek, a na temelju Dubrovnika, Splita, Plitvičkih jezera i Hvara analiziraju se posljedice turističkog ‘booma‘ kao što su ekološki skandali, pretrpani gradovi i ugrožavanje UNESCO-ve svjetske baštine.

Ističe se da je turizam jedina preostala funkcionalna gospodarska grana u Hrvatskoj te se postavlja pitanje koliko još turizam u Hrvatskoj može nekontrolirano rasti, prenosi Index.hr.

>>> Talijanska nautičarka: Prosječan turist u Hrvatskoj osjeća se kao kokoš za čerupanje

Nepodnošljiv život stanara Dubrovnika, Splita i Hvara u špici turističke sezone opisuju samo građani, koji se u dokumentarcu žale na nemogućnost obavljanja najobičnijih dnevnih aktivnosti zbog masovnosti turista koji onemogućuju normalno kretanje po gradu, teškoće pri planiranju budućnosti s obzirom da se oni koji unajmljuju stanove za život već u svibnju izbacuju na ulicu kako bi najmodavci profitirali u sezoni, opasnost i opscene scene party destinacije na kojoj nitko ni ne pokušava uspostaviti neki javni red. A tu je i ‘jezero govana‘ u NP Plitvička jezera, čije miomirise autorica dokumentarca opisuje bestijalnima.

- Dubrovnik je postao jedan veliki hotel i nadam se da nam se neće dogoditi što se dogodilo drugim turističkim destinacijama, da postanemo grad bez građana, kaže jedan od stanovnika tog grada koji unatoč dugoj i zanimljivoj povijesti turiste zanima tek kao kulisa Kraljeva Grudobrana.

>>> Kako riješiti problem masovnog turizma?

Hvarani u kameru priznaju da su sami uništili ‘pristojan turizam‘ koji su prije imali, te da su zbog veće zarade prihvatili partijanere, koje više ne mogu kontrolirati. Mladi Splićani zbog nedostatka hotelskih kapaciteta koji se nadomještaju torpediranjem iz unajmljenog smještaja tijekom špice sezone i propale industrije sve više sreću traže u inozemstvu, a načelnik općine Plitvička jezera govori kako je problem ilegalnog kanalizacijskog jezera u tom NP-u posljedica jakog klijentelizma, korupcije i nepoštivanja zakona.

Dokumentarac je zviždač koji nosi iznimno bitnu poruku: Hrvatska treba novu strategiju za razvoj turizma, jer se već sada vidi ponavljanje pogrešaka koje su prije napravili drugi.

25. travanj 2024 14:41