Financije
StoryEditor

ECB za sada siguran samo u jedno smanjenje kamata ove godine

18. Travanj 2024.
Potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos kazao je kako je banka bila ‘kristalno jasna‘ u vezi mogućnosti snižavanja cijene novca u lipnju

Europska središnja banka (ECB) poručila je ‘kristalno jasno‘ da bi kamatne stope mogle biti snižene u lipnju, ali je isto tako i naznačila da odluke nakon toga nisu određene, izjavio je danas potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos. Mogućnost snižavanja cijene novca središnja banka eurozone najavila je na prošlotjednom zasjedanju, a za sada ostaje pri tome stavu unatoč rastućim cijenama nafte, slabijem euru te sve izglednijim šansama da će američka središnja banka odgoditi početak labavije monetarne politike.

– Mislim da smo bili kristalno jasni: ako se stvari nastave razvijati kao što su se razvijale u posljednje vrijeme, u lipnju ćemo biti spremni smanjiti ograničenja naše monetarne politike – kazao je de Guiondos u Bruxellesu, prenosi Reuters. On je ponovio najnovije smjernice ECB-a, da će inflacija, koja je u ožujku iznosila 2,4 posto, ostati blizu svoje trenutne razine tijekom sljedećih mjeseci, ali će se smanjiti na ciljanih dva posto ECB-a sljedeće godine.

Tržišta trenutno očekuju smanjenje od 75 baznih bodova u kamatnoj stopi od četiri posto središnje banke tijekom ove godine, odnosno dva smanjenja nakon lipnja. Međutim, de Guindos nije htio komentirati kamo će se kamatne stope vjerojatno kretati, iako su neki donositelji politika već iznijeli ideju o drugom rezanju već u srpnju.

– Rekao bih da postoje određeni rizici – rekao je de Guindos. – Razvoj plaća, produktivnosti, troškova radne snage, profitnih marži i geopolitičkih rizika vrlo je teško uzeti u obzir i imati na umu kada razrađujemo naše pozicije – dodao je potpredsjednik ECB-a.

18. travanj 2024 12:51