Financije
StoryEditor

Eurozona ovo čeka pet godina: Hoće li ECB sutra sniziti kamatne stope

05. Lipanj 2024.
Christine Lagarde

Eurozona je spremna za prijeko potreban gospodarski poticaj koji se očekuje sutra, u četvrtak, kada se očekuje da će Europska središnja banka (ECB) početi snižavati kamatne stope po prvi put u gotovo pet godina. Opseg poticaja ovisit će o tome koliko će pasti daljnji troškovi zaduživanja, ali tvrdoglavo visoka inflacija, potaknuta brzim rastom plaća, mogla bi ograničiti broj smanjenja stopa, piše FT.

S obzirom na to da tržišta već očekuju prvo smanjenje kamatnih stopa, ulagači će pozorno pratiti izjave predsjednice ECB-a Christine Lagarde o budućem smjeru monetarne politike Unije. Ponovnim snižavanjem kamata, banka će udahnuti novi život stambenim tržištima, poslovnim ulaganjima i  potrošnji. Podsjećamo da je ECB prošle godine podigao referentnu stopu na depozite na rekordnih 4 posto, čime je usporio gospodarsku aktivnost kako bi se uhvatio u koštac s ogromnim porastom cijena

- Niže stope su važne. Financijska tržišta su svjesna da se to sprema, ali vijest da je ECB počela snižavati stope mogla bi privući pozornost kućanstava i poduzeća te podići raspoloženje –  rekao je za FT Holger Schmieding, glavni ekonomist njemačke banke Berenberg.

Lagani oporavak

Ekonomija eurozone već je pokazala privremene znakove oporavka u prva tri mjeseca ove godine, kada je bruto domaći proizvod u bloku porastao za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, čime je okončana godina stagnacije. Nagli rast je posljedica nestanka šoka koji se dogodio s cijenama energije i hrane nakon ruske invazije na Ukrajinu te jačanja globalne trgovine, dodao je Schmieding. Također, glavni ekonomist njemačke banke dodaje kako je iščekivanje smanjenja kamatnih stopa pomoglo u smanjenju troškova hipoteka i korporativnih zajmova te da će to vrlo moguće dovesti do stabilizacije tržišta nekretnina.

U Njemačkoj su cijene kuća pale za 10 posto nakon što je ECB 2022. počeo podizati stope. No, ove godine se stabiliziraju nakon što su 10-godišnje stope na hipotekarne kredite pale s gotovo 4 posto prošlog listopada na ispod 3,2 posto, prema hipotekarnom brokeru Dr. Kleinu.

- Povoljnije kamatne stope od tada su dovele do zamjetnog povećanja potražnje za hipotekarnim financiranjem, a tržište je od tada doživjelo značajan uzlet -  rekao je Michael Neumann, voditelj privatnih klijenata Dr. Kleina.

Marc van der Lee iz nizozemske udruge agenata za nekretnine predvidio je da će se cijene kuća u Nizozemskoj vratiti na rekordno visoke razine u drugom tromjesečju, uglavnom odražavajući rast plaća i manjak stambenog prostora, ali i potaknute nižim troškovima hipoteka.

Što se tiče daljnjih poteza nakon sastanka u četvrtak, problem za Lagarde je što je stalan pad inflacije s vrhunca iznad 10 posto u 2022. prekinut. Podaci objavljeni prošli tjedan pokazali su da je godišnji rast cijena ponovno ubrzan na 2,6 posto u svibnju s 2,4 posto mjesec dana ranije. Neočekivano snažno tržište rada u eurozoni također održava visoke pritiske na cijene, pri čemu se kolektivni rast plaća vratio na rekordni tempo od 4,7 posto u prvom tromjesečju, a nezaposlenost u bloku pala je na novu nisku razinu od 6,4 posto u travnju.

Većina ekonomista smatra da nedavni dobri podaci znače da će ECB morati malo povisiti svoju prognozu inflacije od 2,3 posto za ovu godinu i svoju prognozu rasta BDP-a od 0,6 posto.

Vrijeme ovotjednog smanjenja stopa bit će neobično za ECB jer obično pokreće takvo monetarno labavljenje kao odgovor na krizu, kao što je bilo nakon kolapsa Lehman Brothersa 2008. ili kada je Grčka trebala pomoć 2011. Čak je i posljednje smanjenje stope ECB-a u rujnu 2019. bilo reakcija na slabljenje rasta i pad inflacije ispod ciljanih 2 posto, ističu analitičari.

- ECB ulazi u situaciju koja se poboljšava, umjesto da se pogoršava. To znači da neće žuriti s daljnjim smanjenjem kamata, što novo smanjenje u srpnju čini malo vjerojatnim i usmjerava ih prema rezanju samo jednom u kvartalu – smatra Paul Hollingsworth, glavni europski ekonomist francuske banke BNP Paribas.

Utjecajni članovi upravnog vijeća ECB-a za određivanje stopa već su nagovijestili da očekuju postupno popuštanje, uz vjerojatna samo dva daljnja smanjenja stopa ove godine. Glavni ekonomist ECB-a Philip Lane rekao je prošlog mjeseca za Financial Times da će se stope vjerojatno ‘nešto spustiti‘ tijekom godine dok će ostati na ‘restriktivnom području‘, što većina ekonomista pretpostavlja da znači ostati iznad 3 posto.

24. lipanj 2024 06:33