Konferencije i edukacije
StoryEditor

Konferencija ‘Invest in Novska‘: Pronašli smo nišu budućnosti, u Novskoj je registirano 80 gaming tvrtki

08. Rujan 2023.
Investicijska konferencija Invest in Novska: Marija Kušmišfoto Ratko Mavar

Započela je konferencija Invest in Novska u organizaciji Grada Novske, Razvojne agencije Grada Novske i Lidera koja je u poduzetničkom inkubatoru Pismo okupila predstavnike Vlade, udruga, industrije, ali i gaming sektora. Cjelodnevni program u suorganizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te zastupnika u Europskom parlamentu Karla Resslera dokazuje da Novska – grad s poduzetničkim zonama u kojima su mnogi do sada našli odgovarajuće okruženje za svoje poslovne pothvate – uz uspješnu drvnu i metalnu industriju te poljoprivrednu proizvodnju uistinu postaje srce gaming i ICT industrije u Hrvatskoj.

Grad, u kojem smatraju da bez razvoja poduzetništva nema niti razvoja grad, ima brojne potencijale poduzetničkih zona i poticaje za investitore. Naime, grad ulagačima i poduzetnicima nudi poticajne mjere na temelju Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, gradske poticajne mjere, konkurentnu cijenu zemljišta, komunalnu opremljenost, oslobađanje od plaćanja naknade prve dvije godine rada te potporu na prodajnu cijenu zemljišta u skladu s planiranim brojem zaposlenih.

A s obzirom na to da su pronašli ‘nišu budućnosti‘, Novska je grad u kojem stalno raste broj startupova, poduzeća i obrta.

Okupljene predstavnike Vlade, Europskog parlamenta, lokalne vlasti i industrije na samom je početku konferencije pozdravila gradonačelnica Novske Marija Kušmiš ​koja je još jednom istaknula da osim drvne i metalne industrije te poljoprivrede Novska 2018. godine krenula u nove izazove, prateći trendove digitalne revolucije. Iako je, kako kaže, to tada izgledalo kao neka ludost, danas se sa sigurnošću može reći da je to bila svojevrsna hrabrost. 

Novska danas ima registrirano više od 80 gaming tvrtki, a kako je i sama gradonačelnica rekla, zahvaljujući ovom razvoju došlo je i do osnivanja novog srednjoškolskog smjera - tehničar za razvoj gaming igara s čijim je osnivanjem ovaj grad u Sisačko-moslavačkoj županiji dobio i učenički dom. 

- Zaposlenost se povećala za 16 posto, nezaposlenost se smanjila za nešto više od 50 posto. Od malog ‘usputnog‘ grada danas je Novska itekako prepoznata kao grad koji predvodi Hrvatsku u digitalnoj revoluciji – zaključila je Kušmiš.

04. svibanj 2024 12:49