Konferencijske vijesti
StoryEditor

Čak 90 posto tvrtki je spremno na promjene, ali njih 66 posto ne vlada kompetencijama da ih provede

10. Prosinac 2020.
4. HR konferencija 2020. Dijana Vetturellifoto Ratko Mavar

Na četvrtoj Liderovoj konferenciji o leadershipu, nazvanoj 'Biti menadžer više nije dovoljno – trebamo lidera', koju Lider organizira s Udrugom U4HR vlasnici konzultantske tvrtke  VETTURELLI, Dijana Vetturelli i Viktor Vetturelli, održali su predavanje na temu 'Ogranizacijska agilnost – vodstvo se mijenja ili se vodstvo mijenja'.

Novo doba donijelo je i nove izazove za organizacije, ali i njihovo vodstvo. Stari procesi i načini razmišljanja jednostavno više ne vrijede.

- Cilj je stvaranje organizacija koje su agilne, koje su sposobne biti adaptivne i fleksibilne te da mogu odgovoriti na sva iznenađenja koja se na tržištu svakog dana mogu dogoditi – rekla je uvodno Dijana Vetturelli i dodala da je bitno razlikovati pojmove te da agilnost tj. agilni način rada i organizacijska agilnost nisu isto, te da je u mnogim tvrtkama organizacijska agilnost postao pomodni poslovni izraz.

- Istraživanja pokazuju da je 90 posto kompanija spremno na promjene, ali da njih 66 posto ne vlada kompetencijama za postizanje organizacijske agilnosti - rekla je Vetturelli.

Također, velika je razlika između razmišljanja članova uprave i srednjeg menadžmenta. Recimo, 100 posto visokog menadžmenta smatra da se u njihovoj organizaciji dobro komunicira, što je potvrdilo tek 44,45 posto ispitanika srednjeg menadžmenta.

Vetturelli dodaje da su rukovoditelji svjesni da su potrebne promjene, ali i da često ulaganja u agilnost ne daju željene rezultate.

- Tri su osnovne prepreke zašto nema željenih rezultata. To je paradigma menadžmenta, slika čovjeka i struktura stvaranja vrijednosti - dodala je Vetturelli.

Problem je što mnoge kompanije, njih 90 posto, kada se o menadžmentu priča, koristi informacije Fredericka Taylora, kojega se naziva ocem znanstvenog menadžmenta. Problem je što su njegove ideje nastale u vrijeme druge industrijske revolucije te danas jednostavno ne vrijede.

image
4. HR konferencija 2020. Viktor Vetturelli
foto Ratko Mavar

- Način upravljanja ali i tržište se promijenio, prvo globalizacijom, zatim pojavom interneta i načini upravljanja iz prošlosti danas više ne funkcioniraju – kaže Vetturelli.

Vetturelli se dotakla i organizacijske strukture te je kazala da postoje tri organizacijske strukture. To su formalna struktura, neformalna struktura i struktura stvaranja vrijednosti.

Viktor Vetturelli je u svom djelu predavanja predstavio dva kompanijska slučaja koja pokazuju koliko je organizacijska struktura bitna te da čak 94 posto kompanijskih problema proizlazi iz neodgovarajućeg organizacijskog sustava.

- Da bi tvrtka funkcionirala postoje tri zajedničke stvari koje mora njegovati. Znači, menadžment mora biti podrška, samoupravljajući timovi moraju biti neovisni i tržište je ono koje upravlja, a ne Top Down menadžment – zaključio je Viktor Vetturelli.

19. travanj 2024 11:20