Konferencijske vijesti
StoryEditor

Emily Lawson: Ne moram se boriti s otvorenim seksizmom i ženomrstvom, ali još uvijek postoji prikrivena diskriminacija

05. Prosinac 2019.
ŽENE U BIZNISU 2019, Emily Lawsonfoto Dražen Lapić

U prvom 'jedan na jedan' razgovoru na 9. međunarodnoj konferenciji Žene u biznisu novinarka Gordana Gelenčer razgovarala je s Emily Lawson, direktoricom za transformaciju i korporativne operacije NHS England. Iako je po struci molekularna genetičarka, Lawson je na svom postdoktorskom studiju zaključila da istraživanje nije za nju i da bi se radije bavila evolucijom organizacija, a ne organizama. U britanskom pandanu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zadužena je za postizanje efikasnosti, što, među ostalim, obuhvaća organiziranje operacija i troškova, ali i ljudi. Što se rodne jednakosti tiče, u središnjici radi 18 ljudi, od toga osam žena, što upućuje na sve bolju situaciju.

image
ŽENE U BIZNISU 2019,Gordana Gelenčer, Emily Lawson
foto Dražen Lapić
Iz ugledne konzultantske tvrtke McKinsey odlučila se nakon 14 godina i statusa partnerice otići jer joj je dosadilo drugima govoriti što trebaju napraviti, umjesto da sama to pokuša napraviti. Nakon dva maloprodajna lanca u kojima je bila zadužena za upravljanje ljudima, pridružila se NHS-u 2017. Na pitanje kako se nosila s činjenicom da je često bila jedina žena, odgovorila je da svoje nezadovoljstvo nije pokazivala, ali da ga je svakako osjećala.

Danas su prilike za žene bezgranične, ali još uvijek treba raditi na stvaranju okvira koji će omogućiti ženama postizanje svog punog potencijala i rodne jednakosti. Stvari su puno bolje, istaknula je, pogotovo kada se ona usporedi sa svojom majkom. Za razliku od nje, direktorica u NHS-u ne mora se boriti s otvorenim seksizmom i ženomrstvom, ali još uvijek postoji, smatra, prikrivena diskriminacija.

Izraženo postojanje problema rodne nejednakosti u razvijenim zemljama objasnila je tisućama godina postavljanja okvira za mušku dominaciju što se ne može temeljito promijeniti u nekih 70 godina. Upravo zato, žene trebaju potporu muškaraca u stvaranju uključivog društva. Na kraju, ženama je poručila da utvrde jasno što je njihova motivacija, da prihvate sumnje u svoju sposobnost i uravnoteže je sa samopouzdanjem te da se ne libe tražiti pomoć kada je trebaju.

26. travanj 2024 02:38