Konferencijske vijesti
StoryEditor

Tomislav Bolanča: Industrija 4.0. bazirana je na pametnim gradovima

29. Studeni 2019.
48 sati 2019. Tomislav Bolančafoto Ratko Mavar

- Informacije treba vratiti stručnjacima, to je jedini način na koji možete raditi na inovacijama, istaknuo je Tomislav Bolanča, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u sklopu predavanja 'Pametni gradovi i industrija 4.0. - napredni vodni sustavi' koje je održao na 11. susretu gradonačelnika i poduzetnika, konferenciji 48 sati.

U uvodu svog izlaganja objasnio je što je točno četvrta industrijska revolucija. Ona je započela uvođenjem interneta, a u njezinom središtu nalazi se umjetna inteligencija. Njezinu primjenu ilustrirao je na primjeru vodnih mreža gradova. Tako je potrebno prvo postaviti određene senzore i digitalizirati cijeli sustav. Digitalizacija je prikupljanje podataka koje, kada prikupite, oko njih možete sagraditi mrežu i učinkovito voditi sustav. Pojednostavljeno rečeno, uz pomoć digitalizacije moći ćete zamijeniti cijev i prije nego što je pukla jer će vas sustav, primjerice, izvijestiti o razini korozije.

- Industrija 4.0. bazirana je na pametnim gradovima, a sve procese takvih gradova treba razvijati i optimizirati na bazi digitalizacije i big data tehnologije – kazao je Bolanča, dodavši da je njegov fakultet ujedno i prvi koji je otvorio svoju spin-off tvrtku, prisutnu u svakom kutku Hrvatske. Pozivaju ih, naglasio je, tek u trenutku kada su sve druge opcije potrošene, a razlog njihovog uspješnog poslovanja krije se u činjenici da nude inovativna, ekonomski prihvatljiva i energetski učinkovita rješenja.

14. travanj 2024 00:31