Konferencijske vijesti
StoryEditor

Ususret Danu velikih planova: Čelnik Violete Petar Ćorluka o planovima i prilikama za rast

02. Rujan 2019.

Jedan od najuspješnijih poduzetnika u regiji Petar Ćorluka, predsjednik Uprave Violete, potvrdio je sudjelovanje na 11. Liderovoj konferenciji Dan velikih planova koja će se održati 25. rujna u zagrebačkom hotelu Westin. Povodom njegova nastupa na konferenciji popričali smo s njime o planovima za budućnost.

Poslovno carstvo Petra Ćorluke imalo je skroman start, a danas zapošljava tisuću ljudi i upravo se u tome ogleda veličina njegova pothvata i zavidne poduzetničke vještine. Proizvodnju pokreće 2002. godine kada i nastaje brend Violeta, a kompanija danas posluje u tri države - BiH, Hrvatskoj i Sloveniji. Recept za uspjeh Petar Ćorluka sažeo je u rečenici „raditi ono što voliš i to raditi bolje od drugih“.

Tvrtka Violeta nakon što je 2011. godine otvorila pogon u Svetoj Heleni, otvara i svoju ispostavu u Ljubljani što im omogućava da postanu regionalni lider u proizvodnji higijenskih proizvoda, koji se danas mogu naći ne samo u trgovinama susjednih zemalja, nego i u drugim europskim, bliskoistočnim i azijskim zemljama. Iz razgovora s čelnim čovjekom Violete donosimo:

Kako bi ste, ukratko, predstavili kompaniju Violeta?

- Najveći dio prihoda grupe dolazi od brenda Violeta zatim od divizije distribucije najpoznatijih svjetskih brandova - Ferrero, Barilla, PIK, Paladin, Dr. Oetker, Frico, Evian, Saint Louis, Ehrmann te od maloprodaje. Manji dio prihoda pokriva hotelijerstvo, ugostiteljstvo, Dom za stare i nemoćne te Dječji vrtić koji imamo u sklopu kompanije, a namijenjen je, prije svega, djeci naših zaposlenika. Pravilo je da sva navedena područja iz godine u godinu rastu u skladu s planom i svako područje poslovanja je održivo samo za sebe.

Koji tržišni udio sa svojim asortimanom pokrivate, u Hrvatskoj, Bosni i u zemljama regije? Gdje se sve Violeta proizvodi mogu nabaviti, koliko proizvodnje odlazi u izvoz?

Na tržištu regije držimo pozicije lidera ili jakog drugog brenda u kategorijama koje nudimo na policama trgovaca. 50 posto ukupne proizvodnje Violete odlazi u izvoz. Naše proizvode osim na području regije možete pronaći u Austriji, Švedskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Albaniji, Sjevernoj Africi, Kataru pa čak i dalekom Kirgistanu. U fazi smo realizacije dogovora za izvoz u Poljsku, Češku i Slovačku.

Koji su planovi za daljnji rast, poslovni planovi u sljedećih pet godina, koja je vaša razvojna strategija?

Glavni fokus nam je i dalje na ulaganju u konkurentnost. Kad kažem konkurentnost, onda mislim na ulaganje u ljude, naše zaposlenike, u visoko sofisticiranu opremu i u alate koji će pomoći boljem upravljanju poslovanjem, jer doba digitalizacije je odavno počelo, a i umjetna inteligencija je nešto što ne možemo ignorirati.

Prva tvrtka Petra Ćorluke osnovana je 1990. i bavila se prodajom i dozrijevanjem banana. Nakon nekoliko godina stigli su prvi veliki ugovori o zastupanju poznatih brendova kao što su Ferrero, Barilla, Paladin. Potom je tvrtka radi lakše distribucije otvorila skladišta diljem BIH. Već 1997. godine otvorili su prvu maloprodaju s barkod blagajnama u BIH, a 2000. prvi shopping centar u BIH. No, maloprodajni biznis nisu širili već su odlučili ulagati u proizvodnju i u brend Violeta i fokusirati se na proizvod koji ima visoke transportne troškove i veliki obrtaj - toaletni papir.

Ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 11. Danu velikih planova koji se održava 25. rujna u zagrebačkom Westinu.

26. travanj 2024 01:51