Hrvatska
StoryEditor

Ususret Danu velikih planova: Suvlasnik Infobipa Roberto Kutić o listanju na NYSE

16. Rujan 2019.
Roberto Kutić, suvlasnik Infobipa

Na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova koja će se održati 25. rujna u Zagrebu među govornicima bit će i Roberto Kutić, jedan je od osnivača i suvlasnika svjetski uspješne hrvatske IT kompanije Infobip iz Vodnjana. Kutić je diplomirao strojarstvo na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a na mjesto operativnog direktora Infobipa došao 2009. iz pulskog Uljanika gdje je bio na poziciji glavnog direktora inžinjerskog odjela te nadgledao globalne i multidisciplinarne projekte u okviru inženjerstva, IT-ja, organizacijskih poboljšanja i odnosa među zaposlenicima.

Bogato poslovno iskustvo iskoristio je usmjeravajući  širenje Infobipa na globalno tržište. Njegova ekspertiza izgradnje radnih timova, razumijevanja globalne radne kulture i razvoja poslovanja od velikog su značaja za dosadašnji, ali i budući Infobipov rast. Osim toga, Kutić je neko vrijeme predavao i računarstvo na Politehničkom fakultetu gdje je brojnim mladim talentima približio IT i telekomunikacijsku industriju. Povodom Kutićeva sudjelovanja na konferenciji Dan velikih planova postavili smo mu nekoliko pitanja o tome kako se kompanija priprema za izlazak na američku burzu i koliki dio Infobipa suvlasnici; Silvio Kutić, Robertov brat, i Izabel Jelenić namjeravaju prodati, te kakvi su, osim izlaska na američku burzu, dugoročni planovi razvoja Infobipa.

Je li Infobip već pronašao privatnog investitora koji će mu pomoći izaći na američku burzu? Što će kompanija time dobiti?

Trenutačno radimo s vodećom svjetskom investicijskom bankom na planiranju potencijalnog IPO-a, a postoji interes brojnih uglednih svjetskih investitora koji dobro poznaju našu industriju. Kod izbora budućih investitora gledat ćemo ono što je najbolje za nas, a osim, dakako, novca i valuacije, osobitu pozornost pridavat ćemo i tome kako dobiti adekvatnog i pouzdanog partnera koji će nam ujedno dodatno pomoći iskustvom i savjetima. No valja istaknuti kako IPO nije jedina mogućnost o kojoj trenutačno razmišljamo, već razmatramo i ostale dostupne opcije kad je u pitanju financiranje našeg daljnjeg rasta. Odluku o izlasku na burzu donijet ćemo tek kroz godinu-dvije. Tim bi potezom formalno ušli u krug najrenomiranijih svjetskih kompanija i bili bismo dio najpotentnije investicijske zajednice na svijetu. To bi nam širom otvorilo vrata prema još većoj fleksibilnosti i pružilo pristup najpovoljnijim izvorima financiranja koji su potrebni za daljnji rast i iskorak kompanije na još jednu višu razinu.

Kolika je trenutačna vrijednost Infobipa?

Među tri smo najveće CpaaS (Communication Platform as a Service) kompanije u svijetu, jedan smo od ključnih sudionika u toj brzorastućoj industriji i naše tržište trenutačno doživljava veliki rast. No ne želimo ulaziti u bilo kakva nagađanja koja se tiču vrijednosti kompanije. Kako Infobip dosad nikada nije raspolagao udjelima u kompaniji prema vanjskim investitorima, tako do ovog trenutka niti ne postoji tržišno utvrđena valuacija. U slučaju da se odlučimo za takav iskorak u budućnosti, tad će se pouzdano utvrditi i naša tržišna vrijednost.

Koliki ste postotak kompanije zajedno sa suvlasnicima Silvijom Kutićem i Izabelom Jelenićem spremni prodati?

S obzirom na to da vrlo dobro poznajemo kako su se posao i tvrtka dosad razvijali i budući da imamo jasnu viziju za budućnost, potencijalno je riječ tek o manjinskom udjelu.

Kakvi su planovi Infobipa za daljnji rast?

S obzirom na sve naše buduće planove po pitanju daljnjeg rasta te činjenicu da smo dosad rasli isključivo organski, logično je kako razmišljamo o mogućim investicijama, a dugoročno i o IPO-u. No tu su i drugi kapitalni projekti koji su nam od velike važnostI. Osim našeg Pangea kampusa u Vodnjanu, koji je ujedno i naše sjedište, i ureda u Rijeci i Splitu, počinjemo gradnju drugog kampusa u Zagrebu. U sljedeće tri godine namjeravamo zaposliti još 3000 inženjera na globalnoj razini i tako nastaviti graditi Infobip kao 'Engineering Powerhouse', odnosno Centar izvrsnosti inženjerstva. Za sve smo naše zaposlenike razvili vlastite posebne edukacijske programe za daljnji razvoj njihovih znanja i vještina, dok svi novi zaposlenici iz cijeloga svijeta pohađaju našu Infobip Akademiju koja se održava gotovo svakog tjedna u Vodnjanu. Početkom ove godine pokrenuli smo i projekt Tech City Vodnjan, a cilj nam je u sljedećih pet godina u Vodnjan dovesti 400 inženjera iz cijeloga svijeta. Željeli bismo da se presele u Vodnjan te stvaraju nove vrijednosti i kreiraju nova inovativna tehnološka rješenja - baš tamo gdje je cijela ova priča i započela prije desetak godina. Također, mnogo surađujemo s fakultetima u Hrvatskoj. Kroz naš Internship program studentima omogućujemo da direktno rade na globalnim projektima. Primjerice, tijekom ljetnog programa prijavilo se više od 700 talenata iz cijele Hrvatske, a odabrano je njih šezdesetak za naša tri vrlo važna smjera - Presales, Engineering i Technical. Generalno gledajući, cilj nam je da Infobip bude dogoročno uspješna kompanija, a sve što danas gradimo – gradimo za daleku budućnost.

19. travanj 2024 13:32