Konferencijske vijesti
StoryEditor

Započela konferencija Power of Data: 90 posto podataka nastalo je u posljednje dvije godine

18. Listopad 2019.
Anđelka Strajher, predsjednica Uprave tvrtke Megatrend poslovna rješenja

Tradicionalna konferencija 'Power of Data' u organizaciji tvrtke Megatrend poslovna rješenja i poslovnog tjednika Lider održava se u hotelu Academia u Zagrebu. Konferenciju je otvorila Anđelka Strajher, predsjednica Uprave tvrtke Megatrend poslovna rješenja, koja je povodom 30 godina Megatrenda održala uvodni govor.

Nakon nje, prvo predavanje je održala je Zora Hollá iz IBM održala je predavanje 'The speed up of everything' na kojemu je govorila kako se danas sve mjeri u jednoznamenkastim godinama, dok je u prošlosti nekim proizvodima trebalo i do 50 godina kako bi došli do 50 milijuna korisnika. Kao primjer je navela automobile kojima je trebalo čak 62 godine da dosegnu 50 milijuna korisnika, dok je internetu trebalo svega šest godina.

-U budućnosti će se mjeriti, ne u godinama već u danima i satima – kazala je Holla a kao dobar primjer je navela igre Pokemon Go, kojoj je da dođe do 50 milijuna korisnika trebalo samo 19 dana.

Tehnologije mijenjaju naš život, živimo brže a sve se to događa zahvaljujući podacima i umjetnoj inteligenciji. Također, uz tehnologiju su stigle i personalizirane usluge  koje su danas ključ. Za sve to je potrebna velika količina podataka, pa nije čudno da velike kompanije skupljaju podatke od svih nas.

Kao primjer personalizacije proizvoda izdvojila je sportsku tvrtku Under Armor koja nudi svojim kupcima da si sami 'izrade' tenisice', u vidu biranja boje i slično. Također, personalizacija je ušla i u medicinu, pa se danas radi i na personaliziranim lijekovima.

Pričajući o umjetnoj inteligenciji Holla je kazala kako je prije svega potrebno sakupiti velike količine podataka, zatim ih organizirati i na kraju analizirati kako bi se na kraju došlo do umjetne inteligencije.

-Bez informacijske strukture nema ni umjetne inteligencije – zaključila je Zolla.

Konferencija se nastavila uz predavanje Asye Kotler, direktorice prodaje EMEA SQream.

- Najveća promjena koja se dogodila u posljednjih nekoliko godina što se tiče Big Date je naše očekivanje, tj. što očekujemo od svih tih podataka – rekla je u uvodu Kotler.

Većina podataka, njih 90 posto nastalo je u posljednje dvije godine, a do 2022. godine većina kompanija će odluke donositi isključivo na temelju prikupljenih podataka.

-Kada se radi o podacima treba se zapitati kakve probleme s njima pokušavam riješiti i koji alati se za to koriste – rekla je Kotler.

Dodala je kako se više od 60 posto vremena troši na pripremu podataka, dok se 80 posto vremena troši na organizaciji tih podataka.

-90 posto startup kompanija koje imaju  neki vid umjetne inteligencije u svom poslu propada zbog loše kvalitete podataka – rekla je Kotler i dodala da se tako troše i resursi i novci.

Samo deset posto više obrađenih  podataka donosi više od 65 milijuna neto dohotka kompanijama.

Zaključno Kotler je rekla kako bolja analitika podataka omogućava bolje poslovne rezultate i dovodi do novih izvora prihoda.

27. travanj 2024 16:02