Konferencijske vijesti
StoryEditor

Vojko Obersnel: Investicije u javni sektor u suštini su uvijek i investicije u privatni

26. Lipanj 2020.
LIDER INVEST ZAPAD, Rijeka, Vojko Obersnelfoto Ratko Mavar

Drugi ovogodišnji Lider invest, projekt kojega je poslovni tjednik Lider pokrenuo 2016. godine, a koji nagrađuje najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije u Hrvatskoj započeo je u Rijeci na riječkom Sveučilištu.

Lider invest je otvorio glavni urednik Lidera i član stručnog odbora Lider Investa, Miodrag Šajatović.

U ovoj recesiji u najgorem mjececu lockdowna hrvatski izvoz je pao 25 posto, ali po signalima koje izvoznici šalju, izvoz će biti generator rasta kako bi recesija što prije završila. Iz Europske unije ali i nekih velikih korporacija stižu signali da najniža cijena koja se postizala kod dobavljača iz Kine, više nije glavni faktor. To je prilika za Hrvatske izvoznike da povećaju svoje kapacitete i da iskoriste priliku koja će im se uskoro pružiti, a prilika je to da u Hrvatskoj obavimo i reindustralizaciju, moglo se čiti na početku Lider investa u Rijeci.

Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, kazala je kako mediji moraju biti društveno odgovorni i da je ovaj projekt veliki iskorak i da je značajan kako za građene tako i za poduzetničko i investicijko okruženje.

- Rekla bih da je jako važna suradnja biznisa i Sveučilišta jer inovacijski sustavi moraju djelovati sinergijski. Još uvijek ne razgovaramo istim jezikom. Volja postoji ali moramo razviti komunikacijsku metodologiju kako bi se napravio taj iskorak u sinergiji i povezivanju biznisa i Sveučilišta – rekla je rektorica Prijić Samaržija.

Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke je uvpodno kazao kako su sve investicije jednako važne i da su investicije javnog sektora u suštini uvijek investicje u privatni sektor.

- Sveučilište u Rijeci je isto tako dobro promišljena investicja, kao i klinički bolnički centar i to su investicije od stotina milijuna kuna, ali važnije od same investcije je ono što te ustanove znače – rekao je Obersnel i dodao da je u Rijeci u realizaciji čitav niz investicija, pa tako i proizvodnih, poput investicije Jadran galenskog laboratorija koji je proširio kapacitete i već na europskom i svjetskom tržištu ostvaraju značajnu dobit.

- Investicija ima ali je sporost problem. Nesigurnost u ispravnost zemljišnih knjiga i sporost riješavanja tih problema nas koče – rekao je Obersnel.

Za kraj uvoda je kazao kako je brodogranja u Rijeci jako važna i kako je dobro da se 3. Maj stabilizira i da će proizvoditi, bez obzira na kapacitete, te da brodogradnja mora biti samoodrživa.

Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko goranske županije rekao je kako je ova regija jedna od najrazvijenijih u Hrvatskoj te da je bitno omogućiti poduzetnicima sve preduvjete kako bi se razvijali i rasli.

- Ovdje 11 tisuća poduzetnika zapošljava 62 tisuća ljudi i svi oni nisu prestali i nisu odustali od investicija i sve je to garant da će naša regija i dalje ostati jedna od tri najrazvijenije u Hrvatskoj - istaknuo je Mamula i dodao da su već osigurali dodatnih 3,5 milijuna kuna za male i mikro poduzetnike.

19. travanj 2024 23:45