Konferencijske vijesti
StoryEditor

Zoran Milanović: Treba im uzeti sve

29. Rujan 2021.
Dan velikih planova 2021. Zoran Milanovićfoto Ratko Mavar

 Predsjednik Zoran Milanović na Danu velikih planova imao je osebujan govor, ali glavna poruka koju je poslao tiče se Vlade Andreja Plenkovića.

– Hrvatska se iz krize uzrokovane pandemijom izvlači vrlo dobro, bolje od očekivanja i dajem priznanje Vladi za sve što je napravila. Napravili su sve što su mogli, više nisu mogli, jer ovo nije klasična kriza. Ovo nije kriza potražnje, već kriza ponude – rekao je predsjednik Milanović.

Pričao je dalje kako je od suradnika čuo da u Americi, dok je bio u New Yorku, nema robe, da su trgovine prazne i ispričao da se ovdje borimo s brojnim nepoznatim čimbenicima koji mogu i ne moraju utjecati jedni na druge. Primjerice, kazao je, pojačana potražnja za rabljenim autima u SAD-u, jer se ljudi više nisu htjeli voziti javnim prijevozom, utjecala je na nestašicu automobila na tržištu, a to posljedično na inflaciju i to od čak 5 posto.

Tko bi rekao – zapitao se predsjednik

Hrvatska ima, unatoč pandemiji, puno problema, a jedan je iseljavanje visokoobrazovane radne snage koja ne živi od rente od turizma, koji je ove godine ostvario rezultate iznad svih očekivanja. I neka je, smatra predsjednik, jer će barem tisuće hrvatskih obitelji imati od čega živjeti. No, kaže, problem je taj, što su ti prihodi, a vrlo su visoki, neoporezivi. A oporezivanje je potrebno da bi državu hranilo i da bi država živjela.

– Po meni, najvažniji zadatak ove milenijske generacije je povući što više novca iz EU fondova. Mogu ja pričati o važnim stvarima, ljudskim pravima i slično, ali ja imam i lisnicu, novčanik. Dosad smo iz EU fondova povlačili novac sporo, realizirali smo tek oko 30 posto ponuđenih sredstava, to može i mora bolje. Treba uzeti sve – ustvrdio je Milanović i zaključio kako Hrvatska, na međunarodnom planu, ne mora nikome biti simpatična zemlja, ali može biti uspješnija i definitivno treba ostati sigurna za sve njene građane.

Milanović je kasnije za novinare izjavio da bi uz Vladu i privatni sektor trebao bolje raditi, a Vlada bi trebala biti neka vrsta podupiratelja'. Odgovorio je i na pitanje ima li ova Vlada potencijala ispuniti najavljene reforme za koje je osiguran novac iz Bruxellesa.

– Neke da, a neke su teške. Nemogući zadaci su promijeniti potpuno klimu i mentalitet nacije. Moguće je pokušati se prilagoditi – zaključio je Milanović.

17. travanj 2024 20:25