Konferencijske vijesti
StoryEditor

Zoran Sušanj: Trebamo lidera koji će služiti podređenima

10. Prosinac 2020.
Zoran Sušanj

U nastavku 4. HR konferencije u organizaciji Lidera i Udruge U4HR, prof. dr. sc. Goran Vlašić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za inovacije, govorio je o vezi između neuroznanosti i vodstva, a suvremene teorije rukovođenja predstavio je prof. dr. sc. Zoran Sušanj s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci. Vlašić je istaknuo da je povijest puna kompanija koje su donijele pogrešne odluke te se, objašnjavajući zašto menadžeri griješe, usredotočio na mozak koji nije stvoren za donošenje strateških odluka.

image
4. HR konferencija 2020. Goran Vlašić
foto Ratko Mavar
- Najmanji dio energije koristi dio koji nazivamo reptilski mozak, a koji nije u stanju razmišljati nego prepoznati jesmo li problem već negdje vidjeli i pokušava ga riješiti na temelju postojećega iskustva. Mozgu je teško donositi odluke u najkompleksnom trenutku, a to je ono čime se najviše bavimo – kaže Vlašić te naglašava da mozak posebno radi greške kad je visoka neodređenost i neizvjesnost, što se događa u krizama i dovodi do neodlučnosti.

- Ako nismo u stanju donijeti odluku donijet će je bilo tko, donijet će je promjene koje se događaju – kaže Vlašić poručujući da biti lider znači pobijediti sami sebe da bi se stvorila vrijednost te naći način za minimiziranje neizvjesnosti i neodređenosti. Lider nam treba za prijelaz na novu logiku poslovanja i biti u stanju konkurirati sebi, a ne drugima i stvoriti novu vrijednost.

image
4. HR konferencija 2020. Zoran Sušanj
foto Ratko Mavar
Predstavljajući suvremene teorije rukovođenja, Sušanj se pozabavio pitanjem je li vrijeme za poštenog vođu i podijeljeno vodstvo te pojasnio znanstveno poimanje rukovođenja. Istaknuo je najboljim autentično rukovođenje jer promiče pozitivno vođenje i pozitivan osobni rast. Također je pojasnio i različito shvaćanje rukovođenja kao zajedničkog procesa kao i zbog čega je danas toliki naglasak na poštenju vođe i dijeljenja vodstva.

- Danas je sve više prisutno autentično rukovođenje jer se, prema rezultatima istraživanja, pokazalo najučinkovitijim. Sudeći po suvremenim teorijama i istraživanjima, biti menadžer više nije dovoljno. Posebno ne menadžer koji nastavlja određenu situaciju, posebno ne menadžer koji će samo svojim pozivom izazivati strahopoštovanje, odnosno strah, koji će nas tjerati raditi besmislene stvari. Trebamo lidera koji će nam pomagati da radimo svoj posao, koji će zajedno s nama zasukati rukave, drugim riječima lidera koji će - služiti podređenima. Lidera koji će, zapravo, ponašanjem pokazati da poštuje načela suvremenog vodstva: poštivanje, služenje, pravičnost, iskrenost i zajedništvo – rekao je Sušanj.

25. travanj 2024 14:21