Konferencijske vijesti
StoryEditor

Bago: Naša su banke patuljci i ne mogu pratiti izvoznike

03. Srpanj 2012.

- Naše su banke patuljci kada je riječ o izvozu i ne mogu pratiti naše kompanije u izvozu, a ne može niti Vlada preko HBOR-a - rekao je predsjednik Uprave Končara Darinko Bago na prvom panelu nastavka Liderove konferencije Energetska politika Vlade - provedba.

Tako je teško konkurirati zemljama koje mogu dati kredite s kamatom od 2 do 2,5 posto, grace periodom i sličnim pogodnostima jer je jedan od najvećih problema hrvatskih proizvođača pristup kapitalu. Zato što to ne funkcionira priča se o drugim varijantama poput offseta, ali to ne može zamjeniti temeljni koncept, a to je razvoj vlastite tehnologije i prozivodnje.- Offset je u Hrvatskoj poznat, takvi i slični koncepti razvoja su korisni, ali treba se oslanjati na vlastite snage, i da sve tvrtke u Hrvatskoj slijede takav princip, Hrvatska bi imala 35 tisuća dolara BDP-a po stanovniku - poručio je Bago na panelu ‘Kako povećati konkurentnost u energetici‘. Ustvrdio je kako za konkurentnost postoji preduvjet - pouzdanost, ali se u posljednje vrijeme pojam konkurentnosti vulgarizira uzimanjem cijene kao jedinog relevantnog kriterija. Od Vlade hrvatski proizvođači očekuju barem iste uvjete kakve imaju u svijetu, gdje Končar izvozi 55 posto svoje proizvodnje, i po onome što su dosad vidjeli od Vlade, te bi uvjete mogli i imati. Konkretnije, pojasnio je Bago, to bi značilo da cijena neće biti jedini kriterij već će se u obzir uzimati i pouzdanost i kvaliteta.

S druge strane, Mladen Fogec, direktor Siemensa, naveo je kombiniranje uvoza tehnologije i domaće pameti, iako je napomenuo da problem u Hrvatskoj čini konačna cijena proizvoda. Cijena je ipak bitan dio konkurentnosti, pored kvalitete i pouzdanosti. Da uloga i izravan angažman države ima svoju važnost demonstrirao je Vladimir Kovačević, predsjednik Uprave Đure Đakovića, kroz primjer offset aranžmana s finskom Patrijom na području obrane. Bez ugovora s državom, Ministarstvom obrane, Đaković ne bi imao potrebne reference i tehnologiju da nastupa sa svojim proizvodima na izvoznim tržištima.

Što se tiče potencijala u području energetske efikasnosti, HEP ESCO dosad je proveo oko 50 projekata energetske učinkovitosti, vrijedne 150 milijuna kuna, objasnila je Vlasta Zanki, direktorica, ali Mladen Perkov, direktor Pro Integrisa, primjetio je da tržište energetske efikasnosti nije razvijeno niti približno koliko bi moglo biti. Direktor Solvisa Stjepan Talan, pak, napomenuo je kako hrvatski proizvođači ne očekuju od Vlade poseban tretman već samo jednake uvjete i davanje prednosti domaćim proizvodima ako su kvaliteta i cijena ista, nešto što u načelu većina sudionika potpisuje, premda postoje razlike oko postizanja konkurentnosti i strategije razvoja izvoza.

19. svibanj 2024 05:53