Kripto
StoryEditor

Američki spot bitcoin ETF-ovi bilježe drugi najbolji dan ikad

05. Lipanj 2024.
Bitcoin,ETF

Američki spot bitcoin ETF-ovi zabilježili su drugi najveći zajednički neto priljev od 886,6 milijuna dolara, prema najnovijim podacima.

Bitcoin fond Fidelity Wise Origin (FBTC) zabilježio je najveći priljev od 378,7 milijuna dolara, dok je BlackRockov iShares Bitcoin Trust (IBIT) bio drugi s 274,4 milijuna dolara, prema podacima Farside Investorsa. ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB) bio je treći najbolji sa 138,7 milijuna dolara neto priljeva.

To je najveći neto priljev u bitcoin ETF-ove od 12. ožujka, kada su zabilježili rekordnih 1,04 milijarde dolara. Bitcoin je dan kasnije, 13. ožujka, dostigao najveću vrijednost svih vremena od 73.679 dolara.

Farside podaci izvijestili su da je Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) zabilježio rijedak dan priljeva od 28,2 milijuna dolara, sedmi dan priljeva otkako se u siječnju pretvorio iz zatvorenog fonda u spot ETF.

GBTC je zabilježio više od 17,8 milijardi dolara neto odljeva, što se pripisuje visokoj proviziji za upravljanje od 1,5 posto i smanjenom popustu, zbog čega su mnogi vlasnici vidjeli priliku za izlazak.

Grayscaleov bitcoin fond je u početku držao 620 tisuća  bitcoina kada su ETF-ovi pokrenuti, ali je sada pao na 285.481 bitcoina, vrijedan 20,2 milijarde dolara, prema Apollo Bitcoin Trackeru.

Predsjednik ETF Storea Nate Geraci uzvratio je kritičarima bitcoina na X-u koji su tvrdili da će bitcoin ETF-ovi imati malu potražnju.

- Rečeno mi je prije nekoliko mjeseci da su svi ‘degen retail‘ investitori koji su htjeli kupiti to već učinili. Kako je ovo moguće? - napisao je Geraci.

Bitcoin ETF-ovi Invesco Galaxy, Franklin Templeton, WisdomTree i Hashdex nisu vidjeli nikakvu potražnju, pri čemu svaki od izdavatelja nije zabilježio ni najmanji priljev za 4. lipnja.

05. lipanj 2024 12:43