Kripto
StoryEditor

Binance.US će preuzeti imovinu Voyagera u stečaju za milijardu dolara

20. Prosinac 2022.
Binancefoto Shutterstock

Binanceova američka podružnica Binance.US nametnula se kao ‘najviša i najbolja ponuda‘ za imovinu Voyagera u stečaju.

Ukupna svota iznosi otprilike 1.022 milijarde dolara, što uključuje kripto portfelj potonje tvrtke (čija se vrijednost procjenjuje na 1.002 milijarde dolara) i dodatnu naknadu jednaku 20 milijuna dolara u inkrementalnoj vrijednosti, stoji u najavi.

Voyager je bio kripto zajmodavac koji je nudio visoke kamatne stope i pružao trgovanje više od 50 različitih kriptovaluta.

Jučerašnja objava identificirala je Binance.US kao pobjedničkog ponuđača, ali posao neće biti službeno izvršen dok Stečajni sud ne odobri zahtjev Voyagera da to učini 5. siječnja. U stečajnoj prijavi tvrtka je identificirala preko 100.000 vjerovnika. S ponudom Binance.US-a, vjerovnici su sada korak bliže povratku dijela novca.

- Nadamo se da će naš odabir privesti kraju bolan stečajni proces u kojem su klijenti nepravedno uvučeni u njega bez vlastite krivnje. Naš cilj je jednostavan: vratite korisnicima njihov kriptovalute u najbržem mogućem vremenskom roku – tweetao je predsjednik i izvršni direktor Binance-US-a Brian Schroder.

Također je rekao da će nakon završetka posla korisnici Voyagera konačno moći pristupiti svojoj digitalnoj imovini na Binance.US platformi.

Voyager je u srpnju podnio zahtjev za bankrot, navodeći kao razlog svoju izloženost Three Arrows Capitalu (3AC) i pridruživši se dugom popisu kripto tvrtki koje su propale ranije ove godine. Katalizator vala bankrota bio je kolaps terra blockchaina i njegovog algoritamskog stablecoina UST-a u svibnju.

U srpnju, kada se otkrilo da je dogovor uključivao Alamedu koja je uzela zajam od 75 milijuna dolara od Voyagera, izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao komentirao je da je to bilo iznenađujuće čak i za njega.

- Da budem budem iskren ... Nikad ne bih sklopio takav dogovor. Nikad ne bih rekao: Uložit ću u vašu tvrtku, a onda mi posudite nešto novca. Jednostavno ne bih ulagao u tu tvrtku, zadržat ću svoj novac – rekao je CZ u jednom podcastu.

Prije implozije prošlog mjeseca, kripto mjenjačnica FTX također je navodno bila u utrci za  nadmetanje za imovinu Voyagera. Voyager je u rujnu čak objavio sličnu najavu koja je identificirala FTX kao ‘najvišu i najbolju ponudu‘.

Međutim, raspad carstva Sama Bankman-Frieda promijenio je te planove.

- Neće biti transakcije s FTX-om, mislim da je to sasvim očito - rekao je Joshua Sussberg, Voyagerov stečajni odvjetnik.

19. travanj 2024 05:39