Kripto
StoryEditor

Iran bi mogao djelomično zaobići sankcije novim kripto zakonom

01. Rujan 2022.

Iran nastavlja sa svojim planovima za omogućavanje prekograničnih plaćanja kriptovalutama.

Iranski ministar industrije, rudnika i trgovine Reza Fatemi Amin objavio je u nedjelju na izložbi automobilske industrije u Teheranu da je vlada usvojila sveobuhvatan i detaljan zakon kojim se regulira korištenje kriptovaluta u trgovini.

- Osmišljena su sva pitanja vezana za kripto imovinu, uključujući kako osigurati gorivo i energiju za rudarenje, te kako dodijeliti potrebne dozvole - rekao je Amin.

Zakon, izrađen između Ministarstva industrije i iranske središnje banke, omogućit će plaćanje uvoza korištenjem kriptovaluta. Zakon će se primjenjivati ne samo na iranske financijske institucije i čelnike industrije, već i na lokalna poduzeća.

Iran se ranije oslanjao isključivo na američki dolar i euro za prekogranična plaćanja. Zemlja je predmet sankcija SAD-a od 1979. Sankcije su postale jednim od najstrožih na svijetu nakon odbijanja Irana da zaustavi svoj program obogaćivanja uranom 2006.

Lokalne novine Iran International očekuju da će kriptovalute biti korištene za zaobilaženje sankcija i omogućavanje trgovine s drugim zemljama na crnoj listi poput Rusije. Ruska središnja banka već je naznačila da je otvorena za ideju korištenja kriptovaluta za međunarodna plaćanja.

Iranski potpredsjednik za industriju, rudarstvo i trgovinu Alireza Peyman-Pak izjavio je 9. kolovoza da je zemlja obradila svoj prvi uvoz pomoću kriptovaluta. Narudžba je vrijedila 10 milijuna dolara. Peyman-Pak je također izjavio da će korištenje kriptovaluta i pametnih ugovora biti široko rasprostranjeno u vanjskoj trgovini s ciljnim zemljama do kraja rujna.

Iran je također bio privlačan rudarima bitcoina zbog jeftine električne energije. Iranska vlada službeno je legalizirala rudarenje bitcoina 2019. godine, uz upozorenje da rudarske platforme treba isključiti u vrijeme najveće potrošnje. Politika je slična onoj koju je usvojio Teksas u vezi s vlastitom rudarskom industrijom.

27. travanj 2024 03:51