Kripto
StoryEditor

Ovisnost o kriptu danas se liječi u luksuznim centrima za odvikavanje

07. Veljača 2023.

Već godinama se sve više ljudi odlučuje ulagati i trgovati kriptovalutama, ali velika volatilnost digitalne imovine često dovede do ludila ulagače i trgovce. Kao i svako klađenje, bilo da se radi o sportskom ili o klađenju na dionice, može uzrokovati ovisnost, a to se u zadnje vrijeme počelo događati i mnogim kripto entuzijastima.

Posljednje dvije, veoma turbulentne godine na kripto tržištu zaista nisu bile za one slabih živaca, posebno ako su imali veće količine kripta u svojim digitalnim novčanicima. Bankroti velikih kripto firmi, propast NFT-a i općenito ogromni pad na kripto tržištu stvorio je nove ovisnike i depresivce koji sve češće pomoć traže u luksuznim centrima za odvikavanje koji se pojavljuju diljem svijeta, kako piše BBC.

Iako ti centri obično pružaju programe podrške za liječenje drugih ovisnosti, poput alkohola, droga i poremećaja prehrane, nova ovisnost ih je primorala i na nove programe liječenja. Zanimljivo je da su centri tijekom posljednje dvije godine primili povećan broj zahtjeva upravo u vrijeme kada je tržište kriptovaluta prolazilo svoje najgore razdoblje.

Na primjer, The Balance, luksuzni centar za odvikavanje koji posluje iz nekoliko europskih gradova, uključujući London, nudi usluge specijalizirane za liječenje ovisnosti o kriptovalutama. Izvješće pokazuje da usluge ustanove koštaju oko 75 tisuća dolara, uključujući terapiju, masaže, jogu i vožnju biciklom. S druge strane, Paracelsus Recovery sa sjedištem u Švicarskoj bio je među odabranim centrima za odvikavanje koji su nudili tretmane protiv ovisnosti o kriptovalutama. Liječenje u centru traje od četiri do šest tjedana, a jedan pacijent navodno plaća 104 tisuća dolara tjedno, kako piše BBC. Liječenje u centru također uključuje pretrage krvi, prilagođene planove prehrane, jogu, akupunkturu i lijekove po potrebi.

Zabrinutost zbog visokih naknada

Iako su stručnjaci za ovisnosti i dalje skeptični u pogledu visokih troškova liječenja ovisnosti o kriptu, terapija za to stanje slična je onoj za druge ovisnosti. To uključuje intervencije poput terapije, lijekova i zdravih nadomjesnih aktivnosti.

- Oni zarađuju na očajnim ljudima. Bilo da ste ‘ovisni’ o trgovanju kriptovalutama, klađenju na sport ili igranju lutrije, vaši simptomi i liječenje bit će uglavnom isti - rekla je Lia Nower, ravnateljica Centra za studije kockanja na Rutgers School of Social Work.

U liječenju ovisnosti stručnjaci preporučuju da se započne s apstinencijom i upravljanjem simptomima odvikavanja koji mogu uključivati tjeskobu, razdražljivost i nesanicu, nakon čega bi ‘ovisnicima‘  ponudile zdravije mogućnosti financijskog ulaganja. Međutim, neki centri za odvikavanje odbacili su ideju da se ovisnost o kriptovalutama može riješiti slično kao i druga stanja, poput kockanja, jer ova nova ovisnost ipak donosi više novaca od starih bezveznih ovisnosti poput kockanja.

19. travanj 2024 10:07