Kripto
StoryEditor

Visa, Mastercard i PayPal obustavljaju poslovanje u Rusiji

07. Ožujak 2022.
VISA and Mastercard

Visa, Mastercard i PayPal obustavljaju poslovanje u Rusiji, priopćile su kompanije u subotu, navodeći invaziju na Ukrajinu kao razlog. 

Visa će početi raditi na prekidu transakcija u Rusiji, ali će to potrajati nekoliko dana, navodi se u priopćenju za medije. Mastercard je kazao kako će obustaviti sve svoje mrežne usluge u Rusiji, koja je krajem veljače poslala vojne snage u Ukrajinu.

- Nakon dovršetka, sve transakcije pokrenute Visa karticama izdanim u Rusiji više neće raditi izvan zemlje, a sve Visa kartice koje izdaju financijske institucije izvan Rusija više neće raditi unutar Ruske Federacije - navodi se u priopćenju Vise, koje se pripisuje potpredsjedniku za globalne komunikacije  Andyju Gerltu.

- Tvrtka je bila primorana djelovati nakon ruske neisprovocirane invazije na Ukrajinu i neprihvatljivih događaja kojima smo svjedočili. Žalimo zbog utjecaja koji će to imati na naše cijenjene kolege i na  klijente, partnere, trgovce i vlasnike kartica kojima služimo u Rusiji. Ovaj rat i stalna prijetnja miru i stabilnosti zahtijevaju da odgovorimo u skladu s našim vrijednostima - izjavio je u predsjednik i izvršni direktor Vise Al Kelly.

Slično tome, iz Mastercarda su izjavili da će, osim što će blokirati neke ruske financijske institucije, ukinuti podršku za sve kartice koje izdaju ruske banke i blokirati transakcije s kartica izdanih izvan Rusije.

Ranije u subotu, potpredsjednik ukrajinske vlade Mykhailo Fedorov tweetao je pismo koje je poslao izvršni direktor PayPala Dan Schulman najavljujući slično gašenje.

Glasnogovornici PayPala nisu odmah uzvratili zahtjev za komentarom, ali su navodno izjavili za Reuters da će gašenje i dalje osigurati da se salda računa raspodijele u skladu s primjenjivim zakonima.

Tvrtke su pod pritiskom javnosti da obustave poslovanje u Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Kripto kompanije uglavnom su  se odupirale pozivima na jednostrano blokiranje svih ruskih stanovnika, unatoč molbama ukrajinskih dužnosnika i ostalih zastupnika.

Jesse Powell, izvršni direktor kripto mjenjačnice Kraken, rekao je da će tvrtka to učiniti ako je pravno primorana. Ukrajina je zatražila od Coinbasea, Binancea, Huobija, KuCoina, Bybita, Gate.io, Whitebita i ukrajinske Kune da blokiraju sve ruske račune.

Ruska središnja banka navela je u priopćenju da će Visa i Mastercard kartice nastaviti raditi unutar Rusije nakon što su kartični izdavači kreditnih najavili suspenzije.

- Operacije na njima obrađuju se unutar zemlje u Nacionalnom sustavu platnih kartica, a sankcije ne utječu na njih. Sredstva kupaca na računima povezanima s takvim karticama u potpunosti su  očuvana i dostupna - priopćili su iz središnje banke.

 Ne očekuje se da će prekogranične transakcije funkcionirati.

25. travanj 2024 06:22