Hrvatska
StoryEditor

Kako do svježeg voća i povrća: Izbor online tržnica koje dostavljaju namirnice

24. Ožujak 2020.
Dostava svježeg voća i povrća na kućni prag

Zabrana napuštanja mjesta prebivališta i zatvaranja tržnica nove su mjere osvanule zajedno s novim radnim tjednom. Kako se opskrbiti svježim voćem i povrćem koje nije izvađeno iz petogodišnje hibernacije u hladnjačama briga je mnogih obitelji zatvorenih u kućama i više no ikada usmjerenih na zdravlje. Srećom, digitalizacija otkriva svoje najbolje lice u ovom kontekstu. Ako mi ne možemo na plac, on dolazi k nama.

Ostajemo doma, ali poduzetnost OPG-ovaca ne poznaje granice. Stoga su svoje rotvkice, mladi luk, kristalke, mlado zelje i ostale plodove zemlje ponudili online zajedno s beskontaktnom dostavom. Prodavači svježeg voća i povrća okupljeni su na raznim Facebook grupama po županijama i nude dostavu svojih proizvoda ili pozivaju kupce da im se najave i dođu sami po namirnice.

Dostava hrane još nije zabranjena, samo se zahtijeva da se poštuju sve mjere opreza koje podrazumijevaju socijalnu distancu od minimalno metar udaljenosti, nezadržavanje na javnim površinama i valjane propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta.

Gostujući sinoć u emisiji RTL Direkt ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je da Ministarstvo priprema posebnu online platformu za kumice i trgovce s tržnica. Najavila je program potpora mikropoduzetnicima i malim OPG-ovima. - Ide naš program koji ide baš malim mikropoduzetnicima i malim OPG-ovima. To su bespovratne potpore malih vrijednosti - kazala je Vučković i dodala da se radi o 50 milijuna kuna.

Evo gdje se možete opskrbiti:

U Zagrebu se za hitnu zelenu pomoć može računati na Mali vrt, koji osim dostave daje i deset posto popusta na iznos narudžbe. Uz voće i povrće trgovina nudi mlijeko, brašno, tjestenine, med i džemove. Virmansko plaćanje omogućuje dostavu paketa s namirnicama na prag bez kontakta s dostavljačem.

Iako je i Udruga Vestigium, organizator Eko placa, imala u planu omogućiti elektroničke narudžbe i uplate te dostavu ekoloških proizvoda, objavili su kako ipak njihovi OPG-ovi uzimaju dvotjednu pauzu zbog virusa.

Po zatvaranju Gradske tržnice Virovitica nekoliko je OPG-ova zajednički na Facebooku pokrenulo grupu Svježe i domaće s virovitičke tržnice, koja je u manje od 24 sata prikupila više od tisuću članova. - Uz pozitivne reakcije lokalnih proizvođača i lijepe dojmove kupaca, jedemo domaće i zdravo i ostajemo doma. Radi se o radnim mjestima našega sela, koja ovim putem možemo očuvati - izjavila je za Hinu administratorica grupe Sanja Sudar dodavši kako se trgovanje i dostave provode u skladu s propisanim mjera zaštite od virusa COVID-19.

Iako je Osječki gradski Stožer civilne zaštite kazao da se provode mjere kontrole svih objekata i tvrtki koji imaju zabranu rada, što uključuje i tržnice, trgovci su se ipak organizirali tamo gdje virus ne predstavlja opasnost. Preselili su se, dakle, u virtualni svijet. Direktor gradske  tvrtke Tržnice Osijek Igor Medić u utorak je na internetskoj stranici popis 75 certificiranih proizvođača poljoprivrednih proizvoda i njihove kontakte učinio dostupnim javnosti. Naveli su i internetske stranice gdje je moguće naručiti proizvode tih proizvođača i njihovu dostavu. To su eceker.hr i naruci2go.com.

Na tom području djeluje i Solidarna EKO Grupa Osijek koja najavljuje da robe ima i da će dostava svježih proizvoda svaki tjedan u petak dolaziti na kućni prag naručitelja u periodu od 12 do 20 sati. Narudžbe će se primati na novu platformu Eko tržnica.hr na koju se potrebno prijaviti. Dostava će se plaćati 10 kuna, a sve detalje provjerite na njihovoj Facebook stranici.

Aktivna je i Online tržnica Vukovarsko-srijemske županije na kojoj se nude voće i povrće, meso i mesne prerađevine, domaći sokovi, vino, ručno vučeno tijesto i razni drugi proizvodi.

Riječani svakako u potrazi za OPG-ovcima koji dostavljaju svoje proizvode mogu zavirit u grupu Zeleni Kastav i u Primorsko-goransku kašeticu koja je zatvorila svoja vrata, ali savjetuje građanima da prolistaju njihov e-katalog gdje se mogu pronaći kontakti više od stotinu lokalnih proizvođača.

Vrgorac je otvorio i svoju digitalnu tržnicu s više od 450 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava do kojih se može doći aplikacijom Kupuj domaće. Grad je pozvao sve poljoprivrednike da dostave podatke o količinama proizvoda kojima raspolažu, a kontakt osoba za popunjavanje podataka je Goran Franić, dostupan na broj mobitela: +385 99 3558 606. Svim građanima dostupan je kontakt poljoprivrednika, a digitalnoj tržnici mogu pristupiti na KupujDomace.hr.

Facebook grupa Od grunta do stola pršti OPG-ovcima koji proizvode domaću hranu te je dobro polazište za informacije što se od koga može kupiti. Dostave se organiziraju i poštom. Brojni OPG-ovci pozvani su i da besplatno oglase svoju ponudu na Croland.hr gdje se može pronaći poljoprivrednih proizvoda i dostava po raznim dijelovima Hrvatske. Poljoprivredni portal Agro klub također je mjesto s mnogo informacija o proizvođačima koje možete kontaktirati.

Dok OPG-ovci uskaču u pomoć korisnicima koji su ostali zakinuti za opskrbu njihovim plodovima, poljoprivrednicima kojima je ovakav način prodaje neizvediv ili ne može nadomjestiti prodaju velikih količina robe koju proizvode u pomoć uskače Marinada, jedna od vodećih tvrtki u regiji u djelatnostima proizvodnje, prerade, otkupa i prodaje svježeg i prerađenoga voća i povrća.

- Sukladno odluci Stožera civilne zaštite, zatvorene su sve tržnice i mi smo spremni reagirati na način da otkupimo voće i povrće od poljoprivrednih proizvođača, bili oni naši kooperanti ili ne, standardiziramo proizvod koliko je to moguće i isporučimo na tržište - objavili su iz te tvrtke te najavili kako će Konzum i drugi kupci prilagoditi svoje prodajni asortiman robama koje će se kroz ovu mjeru otkupiti. Poljoprivrednici kontakte otkupnih centara mogu potražiti na internetskoj stranici Marinade.

Uslugu naručivanja proizvoda iz svog asortimana nude i pojedini supermarketi, a kampanju #ostanidoma podržao je i Pevex, koji nudi besplatnu uslugu Click & Collect, osim internetskom trgovinom na pevex.hr, kupci do proizvoda mogu i telefonskim pozivom te slanjem e-pošte, a preuzimanje narudžbe može ići dostavom na odabranu adresu ili samostalnim preuzimanjem u odabranom terminu. Naručivati se može sa šireg područja gradova gdje Pevex ima prodajne centre.

Ako ste i sami otkrili odličan izvor svježih namirnica koji se dostavlja na kućnu adresu, podijelite ga s nama i našim čitateljima - javite nam se na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zabrana napuštanja mjesta prebivališta ne odnosi se na:
- promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja,
- dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe,
- izvješćivanje javnosti,
- stanovnika koji zahtjevaju hitnu medicinsku skrb,
- iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština
- putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće, 
- žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

20. travanj 2024 00:36