Hrvatska
StoryEditor

Tamara Vrhovec Sekáč, Finaxova regionalna menadžerica za Hrvatsku: Naši portfelji predstavljaju ulaganje u cijeli svijet

31. Siječanj 2022.
Tamara Vrhovec Sekáč
Startup Finax prvi je i najveći robosavjetnik u srednjoj i istočnoj Europi koji nudi jednostavna i vrlo učinkovita pasivna ulaganja u ETF fondove

Finax, brzorastući slovački startup s brokerskom licencom koji su osnovali iskusni investicijski menadžeri, na hrvatsko je tržište ušao 2020., u isto vrijeme kad je počela korona i kada su se dogodili potresi, pa su svoju pristutnost kod nas intenzivirali tek početkom prošle godine. U tom razdoblju, povjerenje im je pružilo oko 35 tisuća klijenata, od čega je njih otprilike tisuću iz Hrvatske. Na toj brojci ne misle stati; Finax ima ozbiljne ambicije postati liderom u upravljanju imovinom i osobnim financijama u srednjoj i istočnoj Europi. Trenutačno su prisutni na pet tržišta koja su im u fokusu, ali uz jasne planove za proširenje na ostale države u regiji, objasnila je Tamara Vrhovec Sekáč, country menadžerica za Hrvatsku,

Kako bi ustvari opisali Finax?

- Finax je prvi i najveći robo-savjetnik u srednjoj i istočnoj Europi koji nudi jednostavna i vrlo učinkovita pasivna ulaganja u ETF fondove. Naši portfelji predstavljaju ulaganje u cijeli svijet s automatiziranim upravljanjem i savjetima o odabiru portfelja s odgovarajućim rizikom. Takva je strategija jeftinija, široko diverzificira rizik i donosi veće dugoročne prinose u usporedbi s aktivno upravljanim fondovima. Finax upravlja portfeljima za svoje klijente. Misija nam je povećati bogatstvo i dobrobit građana SIE regije nudeći poštene financijske usluge te besplatne edukativne sadržaje. Naš pristup omogućava svakome da postane uspješan investitor i počne graditi bogatstvo u nekoliko minuta putem interneta.

Kakvi su Finax portfelji?

- Naši portfelji su jednaki za sva tržišta tj. sastoje se od izabranih dioničkih I obvezničkih ETF fondova koji reinvestiraju dividende tj. ako se drže duže od dvije godine ne stvaraju poreznu obvezu.

Koje su prednosti investiranja s Finaxom?

- Uz bolje kvantitativne rezultate naših proizvoda cilj nam je učiniti ulaganje dostupnim svima. Nudimo vrlo jednostavan način da postanete uspješan investitor bez potrebe za posebnim financijskim znanjem. Danas bi svatko trebao ulagati zbog stvaranja sigurnosti, pričuve, bolje mirovine, drugog izvora prihoda ili jednostavno bogatstva i puta prema financijskoj neovisnosti. Mi to omogućujemo. Naša platforma i usluga su jednostavne, lako razumljive, vrlo pristupačne i transparentne. Jednom riječju promijenili smo način na koji se nudilo ulaganje. Uz to neprestano stvaramo besplatne sadržaje putem kojih pokušavamo educirati ljude i objasniti im kako učinkovito upravljati svojim financijama. Većina ljudi, nažalost, obično ne mari za svoje financije onako kako bi trebali. Ovaj važan segment života nedostaje u regiji.

Kakva je situacija u Hrvatskoj? Koliko naši građani investiraju i kako?

- Prema podacima HNB-a krajem rujna depoziti građana iznosili su više od 240 milijardi kuna. Ako uzmemo u obzir da inflacija raste i da je u prosincu iznosila 5,5 posto jasno je koliko građani gube neinvestiranjem. Kamate na oročenu štednju su praktički nula, a tu je i porez na štednju. Prema Eurostatu, krajem 2020. godine samo 1,4 posto Hrvata imalo je udjele u fondu dok je europodručju ta brojka iznosila 10,2 posto. Građani leže na potpuno neiskorištenom kapitalu koji u bankama ne donosi nikakvu zaradu već gubi na vrijednosti.

Koji su razlozi da naši građani nedovoljno investiraju?

- Uglavnom se svode na nisku financijsku pismenost, nekvalitetne i skupe investicijske proizvode i loše iskustvo.

Kakva je strategija Finaxa na našem tržištu?

- Finax ima jedinstven, transparentan i lokalizirani pristup – od dokumentacije, algoritama koji automatsko rebalansiranje rade na osnovu lokalnih poreznih zakona, korisničke podrške pa do edukativnih sadržaja. Finaxova misija je dovesti pasivno investiranje u svako kućanstvo putem jednostavnog online rješenja. Naši portfelji omogućavaju investiranje u dugoročno kvalitetne ETF portfelje već od 150kn mjesečno. Širenjem financijske pismenosti i obrazovanjem šire populacije trudimo se potaknuti svijest o potrebi investiranja te obratiti pažnju ljudima na stvari o kojima često ne razmišljaju kao što su vrlo visoke naknade investicijskih fondova te porezi.

Sadržaj nastao u suradnji s Finaxom.

27. travanj 2024 00:33