Hrvatska
StoryEditor

Zasjala svjetla nove tvornice u Jakovlju, kreće proizvodnja aviokomponenti

17. Studeni 2021.
FACC-ova tvornica u Jakovlju u kojoj će se proizvoditi dijelovi za Airbus, Boeing i Rolls-Royce

U općini Jakovlje prije nekoliko dana prvi su put zasjala svjetla nove tvornice u kojoj će se uskoro početi proizvoditi dijelovi za zrakoplove Airbus, Boeing te za Rolls-Royce. Radi se o velikom investicijskom projektu vrijednom 33 milijuna eura tvrtke FACC Solutions Croatia sa sjedištem u Austriji, a u većinskom vlasništvu kineske korporacije AVIC (Aviation Industry Corporation of China), koja u svom sastavu ima stotinjak kompanija i oko 450 tisuća zaposlenika.

Kako kažu u FACC Solutions Croatia gradnja je u završnoj fazi, završetak tehničkih ispitivanja predviđen je do kraja studenog, a početak proizvodnje prvih kompozitnih komponenti s najnovijom tehnologijom kompozitnih vlakana za kabine komercijalnih i poslovnih zrakoplova očekuje se za mjesec dana.

-Činjenica da je FACC realizirao svoje ulaganje usred najveće krize u povijesti zrakoplovstva pokazuje stratešku važnost hrvatske lokacije u FACC-ovom planu globalizacije – istaknuo je Edvin Brčić, glavni operativni direktor tvrtke FACC Solutions Hrvatska, koji upravlja s poslovanjem u Hrvatskoj zajedno s Matijom Ferićem, glavnim financijskim direktorom.  

Za razliku od mnogih investicija koje su na čekanju zbog nestašica sirovina i materijala te poremećaja u dobavnim lancima, Brčić kaže da su ti problemi, uključujući i povećanje troškova, bili veliki izazov za ulaganje u Jakovlju, međutim da će investicija biti realizirana na vrijeme zahvaljujući profesionalnoj izvedbi glavnog izvođača, Strabaga i njihovog partnera, tvrtke LSG.

No glavni izazov za kompaniju svakako je kriza u zrakoplovnoj industriji koju je uzrokovala globalna pandemija, zbog koje mnoge kompanije jedva preživljavaju.

FACC je izlistan na bečkoj burzi i prošle je godine ostvario 527 milijuna eura prihoda, što je za 126 milijuna eura manje nego u 2019. – Ovaj veliki pad može se pripisati negativnim stopama proizvodnje u svim proizvodnim programima zrakoplova koji su inače značajni za poslovanje FACC-a. U prvoj polovici 2021. FACC je ponovo počeo poslovati profitabilno, a promet od 240 milijuna eura za prvih šest mjeseci odražava stabilni razvoj tržišta. Druga pak polovica 2021. pokazuje kontinuitet u pozitivnom razvoju industrije, tako da očekujemo stabilan i predvidljiv scenarij u nadolazećim mjesecima. S obzirom na trenutna događanja na tržištu, menadžment i dalje očekuje prihod od oko 500 milijuna eura na razini godine, s blago pozitivnim EBIT-om – istaknuo je Ferić.  

image

Edvin Brčić i Matija Ferić

foto

No u sljedećoj godini tvrtka predviđa ponovni rast, a ključna poluga bit će projekti u najmodernijoj zrakoplovnoj floti Airbus A320 Family, ujedno FACC-ovoj najvažnijoj platformi za zrakoplove, s udjelom u grupnoj prodaji većim od 30 posto. Tako da, s obzirom na trenutne okolnosti, FACC predviđa povratak na stare staze rasta od 2022. godine.

Investicija u Jakovlju za austrijski FACC je važan iskorak u globalizaciji i  'best-cost' strategiji i to ulaganje ima temelje i potencijal za daljnje povećanje proizvodnih kapaciteta.

-S obzirom na potrebe za budućim fazama proširenja za nas je ključna jednostavna skalabilnost proizvodnih područja. Provedbom ovog projekta FACC daje važan poticaj razvoju novog, inovativnog poslovnog područja za zrakoplovnu industriju u Hrvatskoj, istovremeno osiguravajući konkurentnost proizvodnih aktivnosti – zaključuje Brčić.

U Općini Jakovlje jako su uzbuđeni zbog ove investicije jer prvenstveno očekuju zapošljavanje lokalnog stanovništva (natječaje za zapošljavanje je FACC Solution Hrvatska počeo raspisivati još u travnju) te su na svojim stranicama objavili da bi u prvoj fazi FACC mogao zaposliti 450 radnika.

26. travanj 2024 10:34