Svijet
StoryEditor

Njemačke kompanije vide svjetlo na kraju koronatunela

24. Lipanj 2020.
Svjetlo na kraju tunela
Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj znatno su poboljšana u lipnju, utvrdio je u srijedu ekonomski institut Ifo, izvijestivši o najsnažnijem poboljšanju poslovne klime otkada je počeo provoditi istraživanja.

Ifov indeks poslovne klime poskočio je u lipnju za 6,5 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u svibnju, na 86,2 boda. Skok indeksa najveći je od ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine, kada je Ifo počeo objavljivati izvješća. Blago je poboljšana i ocjena poslovnih čelnika o aktualnom stanju u poslovanju, što se očitovalo u rastu odgovarajućeg indeksa za 2,4 boda, na 81,3 boda.

- U kompanijama nešto bolje ocjenjuju aktualno poslovanje, a njihova su očekivanja (za predstojeće razdoblje) snažno poskočila - konstatira u priopćenju čelnik Ifo-a Clemens Fuest.

Najviše su poboljšana očekivanja u industriji a znatno je prigušen i pesimizam u uslužnom sektoru čiji čelnici očekuju poboljšanje u poslovanju u idućih šest mjeseci. Oporavak očekuju i u maloprodaji i u građevinskom sektoru.

-Njemačke kompanije vide svjetlo na kraju tunela - zaključio je Fuest.

20. travanj 2024 00:32