Svijet
StoryEditor

Rat divova: Pfizer plaćao da se diskreditira AstraZeneca cjepivo

07. Prosinac 2021.

Britanska TV postaja Channel4 emitirala je ekskluzivan prilog u kojem navode kako je farmaceutski div Pfizer optužen jer je plaćao stručnjacima da diskreditiraju AstraZeneca cjepivo i to na način da se govori kako Astra cjepivo uzrokuje rak te da nije sigurno za imunosno ugrožene pacijente.

Navodno je prezentacija tj. govor na kojoj je to izrečeno održan na edukativnom seminaru u Kanadi, ali prilog ne navodi koliko je takvih 'edukacija' bilo ili se radi o jednom izoliranom događaju.

Pfizer je naravno oštro demantirao tvrdnje da je želio potkopati AZ-ovo cjepivo, navodeći da su prezentacije 'pogrešno pripisane' američkom narko divu i da ih je provela treća strana. Znači, nisu krivi, kao i mnogo puta do sad. Naravno, svaki put kada se sumnjalo da su nešto skrivili to se pokazalo na kraju točnim.

Još jedno otkriće iz istrage sugerira da su troškovi proizvodnje Pfizerovog cjepiva koštali samo 76 penija po injekciji, a budući da Pfizer navodno naplaćuje vladi Ujedinjenog Kraljevstva 22 funte po dozi, to predstavlja povećanje od gotovo 3000 posto na proizvodnu cijenu.

Naravno, i tu je informaciju Pfizer demantirao te ju je nazvao 'vrlo netočnom' dodajući da u obzir nisu uzete cijene kliničkih studija, proizvodnje i distribucije.

Slajdovi dezinformacija

Na edukacijama u Kanadi, navodno su se pokazivali slajdovi prepuni dezinformacija, uključujući tvrdnje da bi tehnologija cjepiva koju koristi AZ mogla dovesti do toga da se cjepivo ugradi i genetski kod primatelja što izazove tumore.

Profesor Sir Andrew Pollard, direktor Oxfordske grupe za cjepivo koja je razvila cjepivo AstraZeneca, odbacio je tvrdnje i upozorio na opasnosti širenja dezinformacija o cjepivu.

- Postoji ogroman rizik od dezinformacija, jer sve što tjera ljude da oklijevaju oko cijepljenja što može ugroziti njihove živote -  rekao je.

Odgovarajući, glasnogovornik Pfizera rekao je: 'Pobijamo svaku sugestiju da je Pfizer nastojao potkopati znanstvena nastojanja drugih. Naš je prioritet uvijek je bio dobivanje visokokvalitetnih, dobro podnošljivih i učinkovitih cjepiva što je brže moguće kako bi pomogli u zaustavljanju ove smrtonosne pandemije.'

18. travanj 2024 10:29