Svijet
StoryEditor

‘Zeleni‘ vodik i električni kamioni perspektivna ulaganja za europski fond

16. Listopad 2020.

'Zeleni' vodik, gorivo za zrakoplove s niskim udjelom ugljika i električni kamioni spadaju među 55 'čistih' tehnologija koje Europskoj uniji mogu pomoći da do sredine stoljeća postane klimatski neutralna, pokazalo je najnovije istraživanje. Istraživanje tvrtke Capgemini Invent trebalo bi osigurati smjernice za zakonodavce i investitore i identificiralo je tehnologije i projekte u koje bi EU mogao uložiti novac iz proračuna i fonda za oporavak kako bi pomogao gospodarstvima da se oporave od koronakrize.

Istraživači su proučili 200 projekata i odabrali 55 tehnologija „zrelih za ulaganja“, što znači da bi mogle donijeti rezultate u kratkom roku odnosno u razdoblju od 2030. do 2050. Zajedno bi mogle stvoriti tržište robe i usluga s neto nula emisija štetnih plinova ukupne vrijednosti do 790 milijardi eura godišnje i smanjiti emisije za 871 milijun tona.

Za tehnologije će trebati oko 144 milijarde eura javnih i privatnih ulaganja godišnje, a podržale bi 12,7 milijuna radnih mjesta, utvrdili su u tvrtki, napominjući da bi svaki euro uložen u ovaj portfelj do 2050. mogao generirati devet eura budućeg prometa na europskim tržištima. Odabrani projekti uključuju giga tvornice solarnih modula, ogromne plutajuće morske vjetroelektrane, masovnu proizvodnju 'zelenog' vodika, razvoj mreže kako bi se omogućila 100 postotna obnovljiva energija i tehnologiju izravnog hvatanja ugljika, stoji u izvješću.

U industrijskom sektoru projekti uključuju materijale koji zamjenjuju beton, proizvodnju 'zelenog' vodika u rafinerijama, hvatanje ugljika za proizvodnju čelika te prijelaz na goriva s niskim udjelom ugljika u toplinarstvu. Projekti vezani uz transport uključuju ogromne pogone za proizvodnju nisko-ugljičnog goriva za zrakoplovstvo, 'zelene' brodove s pogonom na amonijak i infrastrukturu za brodarstvo, elektrifikaciju kamiona i infrastrukturu za punjenje električnih vozila.

U srpnju Europska komisija predstavila je javanosti fond vrijedan 750 milijardi eura za pomoć u oporavku od pandemije koronavirusa, povrh dugoročnog proračuna vrijednog više od 1.000 milijardi eura. Oko trećine ukupnog iznosa predviđeno je za klimatske ciljeve.

14. srpanj 2024 14:16