Preporučeno
StoryEditor

Korčulansko maslinovo ulje i Paška janjetina dobili oznaku izvornosti na razini EU

05. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Korčulansko maslinovo ulje i Paška janjetina dva su nova hrvatska prehrambena proizvoda koja su dobila zaštićenu oznaku izvornosti na razini Europske unije.  Odluka je stupila na snagu u srijedu objavom u službenom listu EU-a, javljaju mediji.

"Korčulansko maslinovo" ulje je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. Osnovna sirovina za proizvodnju tog ulja su plodovi maslina autohtonih sorti Lastovke i Drobnice, pojedinačno ili u kombinaciji, u najmanjem udjelu od 80 posto. Područje proizvodnje Korčulanskog maslinova ulja obuhvaća cijeli otok Korčulu kojem pripadaju katastarske općine Vela Luka, Blato, Smokvica, Čara, Račišće, Pupnat, Žrnovo, Korčula i Lumbarda.

"Paška janjetina" svježe je meso dobiveno klanjem mlade muške i ženske sisajuće janjadi, ojanjene na otoku Pagu od istoimene hrvatske autohtone pasmine ovaca – paške ovce koju se uzgaja isključivo na otoku Pagu. Za proizvodnju Paške janjetine kolje se mlada i lagana janjad koja pri klanju ne smije biti starija od 45 dana (računajući od datuma janjenja do datuma klanja) te koja je do klanja boravila s ovcama na pašnjacima i bila hranjena isključivo ovčjim mlijekom. „Paška janjetina” proizvodi se na području čitavog otoka Paga. Granica zemljopisnog područja proizvodnje je obalna crta otoka Paga. Ponuda Paške janjetine na tržištu izrazito je sezonskog karaktera jer se većina janjadi ojanji u siječnju.

Prema popisu objavljenom na portalu Ministarstva poljoprivrede, Hrvatska ima dvanaest proizvoda koja su dobila zaštićenu oznaku izvornosti na razini Europske unije - "Paška sol", "Slavonski med", "Istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje", "Korčulansko maslinovo ulje", "Krčko maslinovo ulje", "Šoltansko maslinovo ulje", "Paška janjetina", "Neretvanska mandarina", "Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres", "Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje", "Varaždinsko zelje" i "Istarski pršut".

27. travanj 2024 21:27