Tehno
StoryEditor

11 inovativnih ideja koje će promijeniti način na koji se brinemo o zdravlju

16. Svibanj 2023.

Posljednjih dana iz medija možemo čuti vijesti o štrajku liječnika, štrajku medicinskog osoblja, pravima pacijenata, uvjetima rada i liječenja te nizu svakodnevnih izazova s kojima se zdravstveni sustav suočava. Istovremeno se dalje od reflektora događa nešto sasvim drugačije i inspirativno, gdje skupine ambicioznih, vještih i talentiranih ljudi rade na razvoju inovacija kojima žele stvoriti pozitivne promjene i osigurati bolju zdravstvenu zaštitu, zdraviju i dugovječniju populaciju.

Prvi hrvatski program specijalizirane podrške startupima u zdravstvenoj industriji Get Started in Health Innovation u subotu 13. svibnja izabrao je drugu generaciju sjajnih 11 timova koji kreću na avanturu zvanu startup akceleracija.

Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu u ulozi EIT Health Huba Hrvatska i Lean Startup Hrvatska drugu godinu za redom provode ovaj program, osmišljen tako da pruža podršku i resurse potrebne za razvoj novih i inovativnih rješenja koja će poboljšati zdravstvenu skrb.

Na prvoj fazi programa, KickOff Bootcamp, okupilo se više od 40 sudionika. KickOff Bootcamp predstavlja početni događaj na kojem su kandidati imali priliku predstaviti svoje projektne ideje i dobiti početnu povratnu informaciju o njihovom pitchu.

Program su prepoznale i tvrtke farmaceutske industrije, AstraZeneca i Selvita, te se od ove godine pridružuju organizatorima kao partneri programa, što stvara odličnu sinergiju između farmaceutske industrije, biotehnologije i timova koji su spremni preoblikovati zdravstvenu industriju.

11 timova u čijim je rukama budućnost zdravstva

Pred vama je druga generacija programa koji se sustavno posvetio podršci stručnjaka koji žele razvijati inovacije u području healthtecha. Njihova rješenja fokusirana su na razne probleme u zdravstvenom sustavu, od brige za mentalno zdravlje, uređaja koji pomažu u borbi protiv multipleskleroze do rješenja koja oživljavaju zdravstveni turizam.

Iako se u program prijavilo više od 25 timova, u program je odabrano najboljih 11. Pri odabiru timova, žiri je u obzir uzeo nekoliko kriterija kako bi se osiguralo da su svi sudionici programa spremni za rad i uspjeh u pokretanju poslovanja.

Jedan od glavnih kriterija je jasna definicija problema ili potrebe na tržištu, dok je drugi kriterij vezan uz tim i motivaciju. Ipak, ključni faktor podrazumijeva strast i predanost prema zajedničkom poslovnom poduhvatu.

Timovi koji su pokazali istinsku strast prema rješavanju odabranog problema, te koji su bili spremni uložiti sve što je potrebno kako bi postigli uspjeh su:

 

1. Art express želi rješiti problem delirija kod pacijenata u kirurškim intenzivnim jedinicama, s ciljem smanjenja komplikacija i trajnih kognitivnih smetnji pomoću terapije umjetnošću.

 

2. Digital Smile radi na razvoju aplikacije koja će pružiti korisnicima dentalnih usluga iz drugih država personalizirano turističko iskustvo u Hrvatskoj. Ova sveobuhvatna aplikacija obuhvaća funkcionalnosti poput rezervacije smještaja, obavijesti o terminima kod zubara, informacija o turističkim atrakcijama i slično.

 

3. EMHANCE se bavi neurološkim bolestima koje predstavljaju veliki teret za pacijente, zdravstvene institucije i društvo. Njihov neinvazivni uređaj koristi elektromagnetska polja za stimulaciju živčanog sustava i pruža personaliziranu terapiju, s ciljem poboljšanja funkcionalnog oporavka pacijenata.

 

4. MedQual Analytics se fokusira na poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi kroz analizu podataka. Koristeći naprednu analitiku, njihova rješenja omogućuju bolnicama i klinikama da identificiraju područja za poboljšanje i donose informirane odluke za optimizaciju pružanja zdravstvene skrbi.

 

5. Michi Community radi na razvoju zajednice koja podržava i povezuje osobe s mentalnim zdravstvenim izazovima. Kroz platformu i resurse, žele pružiti podršku, informacije i osnaživanje kako bi se smanjila stigmatizacija i unaprijedila briga o mentalnom zdravlju za najmlađ i najranjivije skupine.

 

6. Morbus razvija inovativna rješenja za upravljanje kroničnim bolestima. Njihovi proizvodi i usluge olakšavaju praćenje simptoma, upravljanje terapijom i komunikaciju između pacijenata i zdravstvenih stručnjaka, s ciljem poboljšanja kvalitete života pacijenata s kroničnim bolestima.

 

7. Novela Medica razvija uređaja za mjerenje frekvencije disanja. Njihov cilj je riješiti slojevit problem nedostatka prihvatljivog uređaja za mjerenje frekvencije disanja u zdravstvenim sustavima.

 

8. Primalja u zajednici sastoji se od stručnih primalja sa snažnom željom da pruže podršku trudnicama izvan bolničkog okruženja. Njihov glavni cilj je osigurati sigurnu i kvalitetnu zdravstvenu njegu ženama tijekom trudnoće, porođaja i postporođajnog razdoblja, pružajući im podršku i skrb kreiranjem posebnog Centra za trurdnice.

 

9. Satellitome fokusira se na rješavanje problema nedostatka lako razumljivih i visoko informativnih mapa repetitivnih satelitskih i transpozonskih DNA sekvenci. Tim koristi kompjutorsku višebojnu vizualizaciju iz primarne DNA sekvence kako bi generirao jasne obrasce organizacije ovih sekvenci.

 

10. SimpleMatic želi riješiti problem automatizacije jednostavnih ponavljajućih radnji u okviru okolišnog monitoringa u farmaceutskoj industriji prema regulatornim zahtjevima EU GMP. Njihov cilj je olakšati radne zadatke i optimizirati poslovne procese koristeći automatizaciju, što pomaže tvrtkama da budu učinkovitije i produktivnije.

 

11. Zeleni Recept fokusira se na rješavanje problema nedovoljne razine tjelesne aktivnosti u populaciji. Njihova strategija uključuje propisivanje zelenog recepta pacijentima od strane liječnika obiteljske medicine, a cilj je upućivanje pacijenata na programe tjelovježbe unutar doma zdravlja kako bi se smanjili redovi čekanja za fizikalnu terapiju i poboljšala razina tjelesne aktivnosti u populaciji.

 

Ovi timovi upravo započinju svoje putovanje prema uspjehu u inovacijama u zdravstvu, spremni preoblikovati industriju i donijeti pozitivne promjene.

25. travanj 2024 10:10