Tehno
StoryEditor

Aplikacija kineske Komunističke partije ulijeva strah u kosti

19. Listopad 2019.
Aplikacija 'Study Xy

Aplikacija 'Study Xy, Strong Nation' kineske Komunističke partije trebala je postati zabavan edukativni alat, no sumnjičavi svjetski mediji sad bruje da špijunira više od sto milijuna ljudi.

Pružajući podatke o navikama Kineza, nazoviedukativna aplikacija, kažu, educira dužnosnike kako da stvaraju političke strategije. Inicijativa Open Tehnology Fund, koju je utemeljila američka vlada, objavila je da aplikacija ima kôd koji otvara tzv. stražnja vrata i omogućava partijskim ljudima ulogu administratora na pametnim telefonima.

Kôd, kažu, može sve: preuzeti softver, mijenjati podatke, instalirati tzv. key logger koji presreće podatke o lozinkama i računima… Informacije o lokacijama, korisnicima i aplikacijama na telefonima ta je aplikacija, kažu, slala različitim organizacijama, pa i domeni xuexi.cn koju posjeduje kompanija Alibaba.

Platforma Allibabina servisa za slanje poruka DingTalk, uostalom, poslužila je za razvoj aplikacije 'Study Xi, Strong Nation'. Amerikanci su se udružili s njemačkom tvrtkom za kibernetičku sigurnost Cure53 da bi istraživanje bilo što neovisnije, a i Nijemci su zaključili da je aplikacija omogućila kineskoj vladi da u svakom trenutku utvrdi lokaciju svakoga svoga građanina.

14. travanj 2024 10:33