Tehno
StoryEditor

Bolan udarac za Muska: SpaceX u opasnosti da izgubi 16 milijardi dolara

16. Lipanj 2020.
Elon Musk  

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) iskazala je 'ozbiljne sumnje' u mogućnost SpaceX-a da pruži internetske usluge s latentnosti ispod 100 milisekundi. Takav stav ne stavlja u nepovoljan položaj samo korisnike, već znači da bi SpaceX mogao biti zakinut u distribuciji 16 milijardi dolara iz saveznih fondova za pristup širokopojasnom internetu u ruralnim područjima SAD-a. Tvrtka Elona Muska snažno je negirala takve navode FCC-a nazivajući iz neosnovanima, ali činjenica je da možda neće imati dovoljno vremena da dokažu svoje kapacitete, piše Endgadget.

FCC u izvještaju priznaje da sateliti u niskoj orbiti (LEO) imaju prednosti u odnosu na geostacionarne satelite koji su na mnogo većim visinama. - Sateliti u niskoj orbiti Zemlje nisu podložni istim ograničenjima latencije kao sateliti koji su smješteni više u orbiti - navodi predsjednik FCC-a Ajit Pai, ali već u idućoj rečenici izražava ozbiljne sumnje da će bilo koje mreže iz niske orbite moći ispuniti zahtjeve za prijavu na natječaj. 

Iz SpaceX-a kažu da će dokazati kako njihovi sateliti Starlink mogu prijeći prag latencije ispod 100 milisekundi. Musk je prošle godine izjavio kako je cilj Starlinka latenciju spustiti ispod 20, a u konačnici i na ispod 10 milisekundi.

To bi sve moglo biti ostvarivo, ali trenutno se SpaceX uhvatio za 'kvaku22' jer bez zadovoljavajuće mreže neće moći dokazati svoje mogućnosti na vrijeme da se kvalificira za maksimalno financiranje. To ne znači da otpada skroz iz utrke, ali da će mu sredstva koja može primiti za daljnji rad biti prilično reducirana.

SpaceX trenutno ima 480 satelita, ali nema još usluge za korisnike. Do isteka roka za prijavu za financijska sredstva iz Fonda za digitalizaciju ruralnih krajeva (RDOF) još je mjesec dana, a taj natječaj predviđa potpore od 1.6 milijardi dolara godišnje tijekom deset godina. To je prilično bolan udarac za kompaniju koja ima u planu ove godine ponuditi usluge na sjeveru SAD-a i u Kanadi.

18. travanj 2024 13:10