Aktualno
StoryEditor

‘Starlink‘: SpaceX najavio lansiranje 4 425 komunikacijskih satelita

23. Rujan 2017.

SpaceX Elona Muska podnio je prijavu za zaštitni znak za riječ ‘Starlink‘ (engl. zvjezdana veza) kojom opisuje vlastitu satelitsku širokopojasnu mrežu, prenosi ArsTechnica.

SpaceX je podnio zahtjev u Američki zavod za patente i žigove (USPTO) u kojem su StarLink prijavili kao bežičmu širokopojasnu komunikacijsku uslugu, brzi bežični pristup internetu, te druge usluge vezane za satelitske mreže.

>>>Elon Musk više ne skuplja novac za Neuralink

SpaceX je također zatražio dodatni znak na naziv ‘SpaceX‘, posebno za satelitske mreže, a već ga posjeduje za lansiranje svemirskih vozila, rakete i usluge za svemirski transport.

Lansiranje 4 425 operativnih satelita trebalo bi započeti 2019., a sustav bi pun kapacitet mogao dosegnuti već 2024.

Razmatra se i lansiranje dodatnih 7500 satelita koji bi se nalazili bliže tlu, što bi povećalo kapacitete i smanjilo vrijeme latencije u gusto naseljenim područjima, no još uvijek se ne zna konkretan rok za taj projekt.

>>>Bugarska lansirala svoj prvi satelit, postala ‘jedna od vodećih svemirskih nacija Europe’

SpaceX nije jedina tvrtka koja planira lansiranje niskih satelita za širokopojasnu mrežu, tvrtka OneWeb je bila prva koja je tražila odobrenje za takav sustav. OneWeb namjerava koristiti 720 satelita, a planiraju početi nuditi širokopojasne usluge na Aljasci 2019. Kompanija LeoSat također ima u planu lansirati 108 satelita u nisku Zemljinu orbitu.

24. travanj 2024 01:10