Tehno
StoryEditor

Ekskluzivna gigajahta postaje svjetski laboratorij bez premca

03. Srpanj 2021.
Zemlja 300

Za četiri godine, ako ne i prije, negdje na moru mogli bismo ugledati tristometarsku jahtu nazvanu 'Earth 300', pogonjenu nuklearnim reaktorom, koja će ploviti bez ikakvih emisija ugljika. Tko snimi koji selfie ili video s njom u pozadini, možda će usput snimiti nekog od 160 znanstvenika kojima će ta gigajahta postati privremeni dom, ali mogao bi i nekog ultramilijardera i superstara jer će na njoj biti mjesta za još po dvadeset stručnjaka iz zemalja kojima se približava te studenata, a i četrdeset VIP gostiju.

Uz njih na brodu će biti posada od 165 članova, ukupno četristotinjak putnika. Svakako, snimit će 'znanstvenosferu', posebnu kuglu koja joj krasi pramac. Ekskluzivna jahta 'Earth 300' nedavno je predstavljen projekt kompanije Iddes Yacht, specijalizirane za dizajn i izvedbu superjahti.

Njezino istraživačko vozilo nema premca u povijesti. Osmislila je jahtu u kojoj će istraživači raditi u 22 laboratorija. Idejni projekt i koncept broda već su završeni, no 'Zemlja 300' službeno će biti lansirana 2025. Aaron Olivera, osnivač i izvršni direktor projekta 'Earth 300', rekao je da brod 'ujedinjuje znanost i istraživanje kako bi se suočio s najvećim Zemljinim izazovima, a projektiran je domišljatom tehnologijom'.

Objasnio je kako će superjahta predstavljati značajke pronađene na krstarenjima, ekspedicijama, istraživanjima i luksuznim jahtama, ali neće biti puki eksponat. Pomorski arhitekt Iván Salas Jefferson, osnivač Iddes Yachta, dodao je da su željeli stvoriti dizajn koji će nadahnjivati. Htjeli su da svatko tko pogleda u 'čarobnu' kuglu na jahti počne jače štititi Zemlju. Žele ljude potaknuti da postanu alkemičari globalnih rješenja za borbu protiv klimatskih promjena. 

20. travanj 2024 00:32