Tehno
StoryEditor

Smart cities Lijepe Naše - Pametni žele biti pametniji, zeleni, čisti i sigurni

23. Travanj 2021.
Uprave hrvatskih gradova zaokupljene su opamećivanjem svojih sredina provedbom brojnih projekata usklađenih s najnovijim ‘smart city’ trendovima. Nadmeću se i tko će osigurati najviše razine transparentnosti upravljanja i odlučivanja, a i životnog standarda svojim građanima. Žele im i zdravlja i sreće

Virtualni asistenti, digitalizacija gradske uprave, videonadzor na javnim površinama, e-bicikli, punionice električnih automobila, urbani vrtovi, mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje vode, energetska obnova zgrada, solarni paneli na školama i vrtićima, štedne žarulje u javnoj rasvjeti, reciklažna dvorišta, saniranje odlagališta otpada, uvođenje mobilne mreže 5G, poticanje inovativnosti… samo su neki od smart city projekata koje provode i veliki i mali hrvatski gradovi.

Neki od njih poput Rijeke, Pule, Pazina i Zaprešića već imaju zbirku nagrada i priznanja kao ‘najpametniji’, a s obzirom na projekte za opamećivanje gradova koji su u tijeku ili u pripremi, bit će ih još. Istraživanjem opamećivanja hrvatskih gradova bave se konzultantske tvrtke, ekonomski instituti te mediji, a ocjenjuje se nekoliko kategorija: pametna uprava, pametna energetska učinkovitost i zaštita okoliša, sigurnost, gradovi budućnosti, odnosno uporaba najnovijih tehnologija… Gotovo svaki hrvatski grad čini nešto da bi zaradio naslov smart city, a u nekoliko gradova odabranih za ovaj tekst projekata je toliko da bi za njihovo opisivanje za svaki grad pojedinačno trebalo više prostora nego što imamo na raspolaganju za sve.

Prvaci digitalizacije

Pula je, prema istraživanju provedenom potkraj prošle godine, bila među tri velika grada prema nekoliko pokazatelja: udjelu stanovništva povezanog na sustav pročišćavanja odvodnih voda, indeksu digitalne spreme uprave, broju programa visokog obrazovanja u ICT-u, udjelu zaposlenih u djelatnostima koje se odnose na ICT, kreativnu industriju te istraživanje i razvoj. Osim toga, prema istraživanju tvrtke Apsolon proglašena je i najboljom u digitalizaciji.

– Puljani već dugi niz godina online plaćaju račune, upisuju djecu u vrtiće, sudjeluju u kreiranju proračuna i provjeravaju status svojih predmeta. Jedna od najkorištenijih aplikacija jest e-Račun, za plaćanje niza usluga, a iznimno je popularna i aplikacija e-Vrtić, koja osigurava centraliziran i javan upis u sve pulske dječje vrtiće. E-Proračun omogućuje uvid u potrošnju javnog novca, a radi poticanja dodatnog uključivanja građana u donošenje odluka važnih za razvoj Pule. Grad je s pomoću aplikacije e-Konzultacije omogućio davanje prijedloga i komentara na proračun. Tu je i aplikacija Pula na dlanu, putem koje građani imaju cjeloviti uvid u funkcioniranje grada. Pula je i prvi grad koji je pokrenuo Razvrstaj.me Plus, aplikaciju za pravilno razvrstavanje otpada – ističe Boris Miletić, pulski gradonačelnik.

Taj je grad također bio u finalu najboljih velikih hrvatskih gradova u području gospodarstva. Miletić dodaje da je Pula danas, uza Zagreb, grad s najviše poduzetnika u odnosu na broj radno sposobnih stanovnika, a nedavno je proglašena i gospodarski najuspješnijim gradom u Hrvatskoj, dok je 2018. bila i najprivlačniji grad za život. U tome je gradu u pripremi niz projekata koji će ga učiniti još modernijim, a među njima su i urbani vrtovi, koji predstavljaju novi iskorak prema smart city rješenjima.

Kvaliteta života

U viziji pametnoga grada Zaprešić ostaje ‘mali europski grad velike kvalitete života’ s naglaskom na privlačne uvjete za privatni i profesionalni razvoj mladih i obitelji, gradsku upravu kao primjer dobre prakse za učinkovitost, otvorenost i transparentnost u odnosu s građanima i grad koji je prepoznat kao turistička destinacija pametnog turizma. Prema riječima Željka Turka, gradonačelnika Zaprešića i predsjednika Udruge gradova u RH, cilj je digitalizacijom uprave, pametnim turizmom, inovativnim gospodarstvom i uključivanjem mladih podići kvalitetu života građana i stvoriti preduvjet gospodarskog i društvenog razvoja grada.

Zbog toga je Zaprešić u jednom od izbora najpametnijih gradova zauzeo treće mjesto u Hrvatskoj. Zaprešić je grad koji ima niz smart iskustava, poput energetske obnove javnih zgrada, bežičnog interneta, pametnih klupa, punionice za električne automobile, sustava za praćenje kvalitete zraka u školama i kod uređaja za pročišćavanje voda, podzemnih spremnika za otpad, brojača vremena na semaforima, mogućnosti plaćanja parkiranja putem aplikacije ili prepaid bonova... U grad je stigla i mobilna mreža 5G, a prvi je grad u regiji koji je postavio senzore za praćenje kvalitete zraka u zatvorenim prostorima u sve sobe i učionice vrtića i osnovnih škola. No Turk ističe da se uporabom novih tehnologija ne zadire u privatnost građana nego se čini sve za njihovu sigurnost i ugodnije življenje.

Učinkoviti nadzorni sustavi

Europska unija još je 2014., među gradovima s više od sto tisuća stanovnika, Rijeku označila pametnim gradom. Prema studiji tvrtke Apsolon, Rijeka u kategoriji velikih hrvatskih gradova prednjači u svim elementima digitalizacije odnosa uprave prema javnosti. To je i siguran grad za stanovnike i posjetitelje u kojem su uvedena tehnološka rješenja u nadzorne sustave ponašanja u prometu i na javnim površinama. Sustavi su iznimno učinkoviti, a pozitivna iskustva utjecala su na odluku da se sustav videonadzora proširi, ali da se ne zadire u privatnost građana. Strategija razvoja Rijeke do 2020. bila je razvijanje konkurentnoga gospodarstva koje se temelji na društvu znanja i novim tehnologijama, pri čemu su digitalizacija i pametna rješenja imali veliku ulogu, između ostalog, i u zaštiti okoliša. U nizu tehnoloških naprednih projekata koji su utjecali na kvalitetu života građana, zaštitu okoliša i uštedu gradskog novca, važno je izdvojiti i Centar kompetencija za pametne gradove u Rijeci pozicioniran kao vodeća institucija u Hrvatskoj, ali i široj regiji u domeni razvoja i primjene inteligentnih tehnologija.

Nove namjene

No prema planu razvoja Rijeke 2021. – 2027. poticanje tehnološki napredne industrije i usluga te kvalitetna IKT infrastruktura među ključnim su pravcima razvoja grada. Grad će u suradnji s telekomunikacijskim operaterima kao prioritet imati razvoj fiksne i mobilne mreže prema najvišim standardima budući da one predstavljaju ključni preduvjet u razvoju grada kao smart city huba. Osim toga, taj će grad nastaviti njegovati urbano vrtlarenje, i dosad je Grad davao parcele građanima za vrtove, u okviru tzv. zelene infrastrukture. Iz gradske uprave poručuju da Rijeku u 2030. vide i kao grad s mnogo zelene infrastrukture koja ublažava i prevenira učinke klimatskih promjena i čini ga ugodnijim mjestom za život te primjerom primorskog i industrijskoga grada koji je uspješno priveo neiskorištene prostore novoj javnoj ili gospodarskoj namjeni.

Od prosinca prošle godine u Bjelovaru je dostupna 5G mreža, čime se taj grad našao među malobrojnim hrvatskim gradovima koji se njome koriste. No Bjelovar je već prepoznatljiv po agilnosti, provodeći projekt transparentnosti postao je prvi najtransparentniji grad u Hrvatskoj te poslužio kao primjer ostalim jedinicama lokalne i regionalne samouprave kako i zašto je u svakom trenutku potrebno predočavati račune građanima. Taj je grad digitalizirao i većinu procesa u gradskoj upravi, čime je postao učinkovitiji i brži u obavljanju poslova s građanima. U Bjelovaru su, primjerice, osigurali najam e-bicikla, punionicu za e-automobile, besplatan wi-fi u središtu grada putem europskoga projekta 'Wi-Fi4 EU'.

Više o rješenjima za pametne gradove koja nastaju u Hrvatskoj saznajte 28. travnja na konferenciji Smart Cities.

Pad nezaposlenosti

Pazin je pak prije tri godine izborio naslov ‘najpametnijega grada’ u istraživanju zagrebačkoga Ekonomskog instituta, a u 2020. i titulu najpametnijega grada u Hrvatskoj u kategoriji maloga grada. No to nisu jedina priznanja tomu istarskom gradu, ima ih još i vjerojatno će ih biti i dalje jer Pazin radi na razvoju niza projekata od pametne rasvjete, parkirnih mjesta, brzog interneta… Cilj gradske uprave je da do kraja ove godine čak 90 posto stanovnika ruralnih područja ima brzi internet.

– Smatram da je Pazin ugodno i sigurno mjesto za život. Kontinuiramo ulažemo u poboljšanje infrastrukture, poput dogradnje Dječjeg vrtića ‘Olga Ban’ u Pazinu, energetske obnove zgrada, rekonstrukcije i uređenja parkova, očekuje nas i početak gradnje doma za starije osobe, rekonstrukcija dječjeg odmarališta Špadići u Poreču, gradnja novoga autobusnoga kolodvora i popratne infrastrukture, modernizacija javne rasvjete LED rasvjetnim tijelima i mnogi ostali projekti – nabraja Renato Krulčić, pazinski gradonačelnik.

Dodaje da je u provedbi niz projekata za postizanje energetske učinkovitosti te uvođenje tehnologije koja prati trendove održiva razvoja poput gospodarenja otpadom. Pazin je, primjerice, prvi grad u Istri koji je sanirao i zatvorio sva svoja odlagališta otpada, što je rezultat sustavnog ulaganja u zaštitu okoliša i održivoga gospodarenje otpadom. Osim toga, treći je grad u Hrvatskoj i prvi u Istri koji se obvezao ukinuti upotrebu pesticida na javnim gradskim površinama.

– Ulaganjem u smart rješenja, mlade poduzetnike i inovativna poduzeća u proteklih jedanaest godina smanjili smo stopu nezaposlenosti na samo 2,38 posto – ističe Krulčić.

Između ostalih projekata koje provodi grad, ističe važnost i onih na koje nema utjecaja, ali pridonose razvoju tog područja, poput upravo potpisanog sporazuma za modernizaciju istarske željeznice, čime se planira povezivanje Istre, te tako i Pazina, s europskom željezničkom mrežom. Krulčić napominje da se Pazin već godinama svrstava u gradove s najvišom razinom transparentnosti u Hrvatskoj, zahvaljujući javnoj i transparentnoj objavi svih proračunskih i ostalih dokumenata, a upravo je projektom ‘Otvoreni grad’ putem web-platforme građanima omogućen pristup nizu elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje ili komunikaciju s gradskim službama te uvid u funkcioniranje grada. Taj grad priprema i pokretanje Viber digitalnog asistenta putem kojeg će građani na još brži i efikasniji način dobivati tražene informacije.

20. travanj 2024 04:17